Yasaklı slogana para cezası

Güncelleme Tarihi:

Yasaklı slogana para cezası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2024 10:04

Almanya’da son yıllarda yüksek oylarıyla dikkatleri çeken aşırı sağcı parti AfD’nin Thüringen Teşkilat Başkanı Björn Höcke, yasaklı Nazi sloganı kullandığı gerekçesiyle yargılandığı mahkemede para cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

AfD Thüringen Teşkilatı Başkanı Björn Höcke, Mayıs 2021’de Merseburg’da düzenlenen bir seçim kampanyası etkinliğinde “Her şey vatanımız için, her şey Saksonya-Anhalt için, her şey Almanya için” demişti. Seçmenlerin önünde yaptığı konuşmada art arda sloganları sıralayan Höcke’nin kullandığı son cümle, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’ne (NSDAP) bağlı paramiliter güçlerden oluşan Fırtına Birliği’nin (SA) yasaklı bir sloganı. Bu sözler Almanya’da tartışma konusu olmuş, Höcke hakkında dava açılmıştı. Höcke ise yasaklı sloganı bilerek kullandığına dair suçlamaları reddetmişti.

BİLEREK SÖYLEMEMİŞ!
Halle an der Saale’deki Eyalet Mahkemesi’nde önceki gün görülen duruşmada savcı Benedikt Bernzen, Höcke hakkında 6 ay ertelenmiş hapis cezası talep etti. Bernzen, Höcke’nin bu sloganın yasaklandığını bilmemesinin ne anlaşılabilir ne de inandırıcı olduğunu söyledi. Çünkü Höcke, 1990’larda öğretmen olmak için tarih ve spor bilimleri eğitimi almıştı. Ancak aşırı sağcı siyasetçinin avukatı Philip Müller, müvekkilinin Merseburg’daki etkinlikte Nazi dönemine herhangi bir atıfta bulunmadığını, sloganın planlı ya da hazırlıklı bir şekilde kullanıldığına dair bir kanıt olmadığını belirterek beraatini istedi. Eyalet Mahkemesi ise bu suçlamalardan dolayı Höcke’ye toplam 13 bin Euro para cezası verdi. Ancak karar henüz kesinleşmedi. Höcke’nin bir hafta içinde temyize gitme hakkı bulunuyor. AfD Thüringen Teşkilatı, Thüringen Anayasayı Koruma Dairesi tarafından aşırı sağcı parti olarak sınıflandırılıyor ve gözlem altında tutuluyor. Mahkeme kararının, Höcke’nin 1 Eylül’de yapılacak Thüringen eyalet seçimlerindeki liste başı adaylığını etkilemiyor. Höcke hakkında 12 Aralık 2023’te Thüringen’in Gera kentinde yaptığı bir konuşmada bu sloganı bir kez daha kullandığı iddiasıyla bir dava daha var. Höcke burada “Her şey” dedikten sonra kendisini dinleyen kalabalığa “Almanya için” dedirtiyor. Halle Eyalet Mahkemesi’nde görülecek davanın duruşma tarihleri henüz açıklanmadı. Höcke hakkında bunun dışında halk arasında nefreti yayma şüphesiyle açılan bir dava daha bulunuyor.

Yasaklı slogana para cezası

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!