‘Vatandaşlık Parası’na kabineden onay!

Güncelleme Tarihi:

‘Vatandaşlık Parası’na kabineden onay
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2022 14:35

Almanya’da yürürlüğe girdiğinden beri en tartışmalı düzenlemelerden biri olan Hartz IV adlı sosyal yardımda sona gelindi. Federal Kabine, Hartz IV’ün yerine geçecek olan ‘Vatandaşlık Parası’nı (Bürgergeld) kabul etti. Yeni düzenlemenin 1 Ocak 2023’ten itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

DAHA önce basına sızdığı gibi ‘Vatandaşlık Parası’ndaki temel sabit birim bekâr yetişkinler için 502 Euro gençler için ise 420 Euro olacak. Hartz IV kapsamında şu anda bekâr yetişkinlere 449 Euro ödeme yapılıyordu. Yeni uygulamada, iş arayanlar gelecekte ‘Jobcenter’ olarak adlandırılan iş ve işçi bulma kurumlarında, daha az baskıya maruz kalacak. Örneğin ilk altı ay içinde, bir iş teklifinin reddedilmesi halinde yaptırım uygulanmayacak. SPD’li Çalışma Bakanı Hubertus Heil tarafından hazırlanan yeni düzenleme koalisyon ortakları arasında bu yönüyle tartışma yaratmıştı. FDP, önerilen işte çalışmayanlara yönelik yaptırımlar uygulanmasını istemişti. Yeni düzenlemede sosyal yardım alan kişinin aynı evi paylaştığı partnerine de artış öngörülüyor. Buna göre reşit partnerler için standart ücret 451 Euro olacak. 14 ila 17 yaş arasındaki çocuklar için 420 Euro, 6 ila 13 yaşındakiler için 348 Euro ve beş yaşından küçükler için ise 318 Euro ödeme yapılması öngörüldü.

‘Vatandaşlık Parası’na kabineden onay
KONUT MASRAFLARI VE ÖZEL TASARRUFLAR
Öte yandan Vatandaşlık Parası kapsamında, ilk iki yıldaki konut masrafları tam olarak ödenecek. Bu süre zarfında sosyal yardım alan kişinin 60 bin Euro’ya kadar olan tasarruflarını saklanmasına da izin verilecek. Kabine kararıyla birlikte, sosyal reformun parlamento görüşülmeye başlanacak. Reformların 2023 yılında yaklaşık 4.8 milyar Euro’ya mal olması ve bunun büyük bir kısmının federal bütçeden karşılanması öngörülüyor. İşverenler ve muhalefetteki Birlik Partileri (CDU/CSU) reformu sert bir şekilde eleştirdi. İşverenler Başkanı Rainer Dulger, düşük gelirli çalışanlara yanlış bir sinyal verildiğini söyledi. Sosyal yardımların alınmasıyla ilgili koşulların ihlal edilmesi halinde yaptırımların yumuşatılması eleştirildi. Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD) Deutschlandfunk radyosuna verdiği demeçte eleştirileri reddetti ve örneğin 1 Ekim’de artacak olan asgari ücrete atıfta bulundu. Bakan Heil, buna ek olarak, düşük gelirlilerin de konut yardımı alabileceğini söyledi. Ağustos 2022 verilerine göre Almanya’da yaklaşık 5.4 milyon kişi ‘iş arayanlar için temel güvence’ programından yardım aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!