Uyum Bakanlığı’ndan büyük ayıp

Güncelleme Tarihi:

Uyum Bakanlığı’ndan büyük ayıp
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2018 11:01

Almanya’nın Hessen Eyaleti Sosyal İşler ve Uyum Bakanlığı, eğitim, öğretim, bilim ve ekonomi alanlarındaki katkılarından dolayı 20 göçmene verdiği ödül öncesinde, Eyalet Sosyal İşler ve Uyum Bakanı CDU’lu Stefan Grüttner’in talebiyle polis ve istihbarat tarafından bu kişilerin soruşturulduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ÇOĞU Hessen’deki çeşitli üniversitelerde profesör ünvanlı öğretim üyesi, üniversite rektörleri, üst düzey bankacı, hukukçu, Frankfurt’un fahri elçisi ve hatta bir de savcının yer aldığı 5’i Türkiye kökenli 20 kişi, geçen hafta Hessen Eyaletinin başkenti Wiesbaden’daki tarihi Biebrich Şatosu’nda gerçekleştirilen törene onur konuğu olarak davet edilmiş ve Eyalet Sosyal İşler ve Uyum Bakanı Stefan Grüttner tarafından ödüllendirilmişlerdi. 20 bilim insanı, Frankfurt Yabancılar Meclisi’nin (KAV) öncülüğünde Hessen’deki çeşitli yabancı meclislerinin katılımıyla oluşturulan jüri tarafından seçilmişti. Ancak törenden bir hafta sonra çıkan iddialar ortalığı karıştırdı. Bakan Grüttner’in, polis ve istihbarattan ödül alacak 20 göçmen bilim insanını soruşturmasını istediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Uyum Bakanlığı’ndan büyük ayıp

‘DERHAL ÖZÜR DİLEMELİ’
Konuyla ilgili açıklama yapan Hessen Eyalet milletvekili Turgut Yüksel (SPD), uygulamanın, eyalet hükümetinin demokratik olarak seçilen KAV’a güvensizliğini gösterdiğini ve ödüllendirilen şahsiyetleri sarstığını söyledi: “Eyalet hükümetinin çizgisi belli oldu. ‘Eğer sivil toplumla ilgili bir konuda göçmenler söz konusuysa, dikkatli olmak gerekiyor’. Ancak bir bakanın bilim, adalet ve tıp dünyasından tanınmış kişilerle ilgili güven göstermesi gerekiyordu. Ama görüldüğü gibi kendisi bir yandan ödül töreninde şık fotoğraflar çektirirken, diğer yandan da meşru bir demokratik kurum olan KAV’ın önerdiği isimleri istihbarat örgütü ve polis tarafından kontrol ettiriyor. Bakan Grüttner derhal bu kişilerden özür dilemeli. Yeşiller partisinden Uyum ve Ayrımcılıkla Mücadele Müsteşarı Kai Klose’un da nasıl oluyor da Bakan Grüttner’in bu ayrımcı davranışını hoş gördüğünü anlamıyorum.”
Bakanlıktan yapılan açıklamada soruşturmanın yapıldığı doğrulanırken, bunun göç kökenli kişilere yönelik bir uygulama olmadığı, geçmişte başka ödüller kapsamında da bu yola başvurulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Uyum Bakanlığı’ndan büyük ayıp

İÇLERİNDE SAVCI DA VAR REKTÖR DE
Essen Uyum Bakanlığı’nın ödül verdiği 20 kişi şu isimlerden oluştu: Elif Burcu-Karakoç (avukat), Ayşe Asar (Wiesbaden RheinMain Yüksek Okulu Rektörü), Banu Özcan (Frankfurt Ticari Elçisi), Prof. Dr. Şemi Şen (kardiyoloji uzmanı), Prof. Dr. Hüdayi Korkusuz (Frankfurt Üniversitesi’ne bağlı eğitim hastanesi Bürgerhospital’ın Termal Ablasyon Bölümü yöneticisi), Prof. Dr. Veselin Mitroviç (Kerckhoff Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Baş Tabibi ve Frankfurt Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi) Dr. Savvas Savvidis (Helios Dr. Horst Smidth Hastanesi Anjiyoloji Bölümü Müdürü), Prof. Dr. Joybrato Mukherjee (Giessen Üniversitesi Rektörü), Prof. Dr. Raşid Ouaissa (Marburg Üniversitesi’ne bağlı Yakın ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü), Prof. Dr. Kaifu Zhu (Fresenius Yüksek Okulu Ekonomi ve Medya Bölümü Öğretim Üyesi), Doç. Dr. Ivo Martinoviç (kalp cerrahı), Dr. Predrag Matic (tıp doktoru), Prof. Dr. Karim Khakzar (Fulda Yüksek Okulu Başkanı), Prof. Dr. Mira Mezini (Darmstadt Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi), Muhammed Ahmed Alissa (fizik mühendisi) Suzana Flanz (iş kadını), Dr. Slowomir Heller (mühendis), Hanna Kamyshankska (bilgiyasar mühendisi), Cromwell Kebenei (işletme mühendisi), Dr. Asım Khan (savcı).

BAKMADAN GEÇME!