Üniversite öğrencileri arasında fakirlik artıyor

Güncelleme Tarihi:

Üniversite öğrencileri arasında fakirlik artıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2022 13:02

Almanya’daki her üç üniversite öğrencisinden biri yoksulluk riski altında. Federal İstatistik Dairesi’ne göre bu durumdan özellikle yalnız ya da ortak evlerde yaşayan öğrenciler etkileniyor.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS salgını, ardından gelen savaş ve buna bağlı olarak enerji krizi ile artan enflasyon, Almanya’da toplumda birçok kesimi olumsuz anlamda etkiledi. Ekonomistler, fakirliğin giderek daha geniş katmanlara yayıldığı uyarısında bulundu. Olumsuz ekonomik koşullardan etkilenenler arasında üniversite öğrencileri de yer alıyor. Federal İstatistik Dairesi verilerine göre üniversite öğrencileri, nüfusun geri kalanına kıyasla önemli ölçüde daha fazla yoksulluk riski altında. 2021 yılı rakamlarında göre öğrencilerin yüzde 37.9’u yoksulluk riski altında yaşıyor. Nüfusun genelinde ise bu rakam yüzde 15.8. Federal İstatistik Dairesi, üniversite öğrencilerinin durumunu ‘Dünya Öğrenci Günü’ öncesinde açıklayarak kamuoyunun dikkatini çekti. Yoksulluk riski, yalnız veya arkadaşlarıyla birlikte yaşayan öğrenciler arasında daha da yüksek. Bu gruptakilerin yüzde 76.1’inin yoksulluk riski altında olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK MASRAF BARINMA
Üniversite öğrencileri arasındaki fakirlik oranları, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın (EU-SİLC) ilk sonuçlarına göre tespit edildi. Buna göre, bir kişi toplam nüfusun ortalama gelirinin yüzde 60’ından daha azına sahipse, yoksulluk riski altında kabul ediliyor. 2021 yılında Almanya’da yalnız yaşayan bir kişi için bu eşik aylık net 1251 Euro olarak belirlendi. Öğrencileri en çok zorlayan ise barınma masrafları oldu. Barınma masraflarının ortalama gelirlerinin yüzde 31.6’sı olduğu ve bu oranın nüfusun genelinde yüzde 23.3 olduğu belirtildi. Yalnız ya da arkadaşlarıyla ortak dairelerde yaşayanlar ise harcanabilir gelirlerinin ortalama yarısını (yüzde 51.1) barınma masrafları için ödemek zorunda kaldı.

Üniversite öğrencileri arasında fakirlik artıyor

 

 

BAKMADAN GEÇME!