UNESCO Barış Ödülü’nü aldı

Güncelleme Tarihi:

UNESCO Barış Ödülü’nü aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2023 10:55

Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel, 2015 ve 2016 yıllarında birçok Avrupa ülkesi kapılarını sonuna kadar kapatırken çoğu Suriyeli 1.2 milyon sığınmacıya kapıları açtığı için layık görüldüğü Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Barış Ödülü’nü Fildişi Sahili’nin başkenti Yamoussoukro’da düzenlenen törenle aldı.

Haberin Devamı

RESMİ adı ‘Cote d’Ivore Cumhuriyeti’ olan Fildişi Sahili’nin 1960 yılında Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasından sonraki ilk Cumhurbaşkanı Felix Houphouet-Boigny’nin adını taşıyan Barış Ödülü’nü Merkel’e, UNESCO Direktörü Audrey Azoulay takdim etti. Azoulay, “Barış, acı çekenlere kapıları açmakla da sağlanır” diyerek Angela Merkel’e övgüler yağdırdı. Jürinin bu yerinde kararının, göçmenler ve sığınmacılara gösterilmesi gereken davranışın herkes için merkezi bir görev olduğunu ortaya koyduğunu belirten Azoulay, Merkel’in 2015-2016 yıllarında sergilediği cesur tutumunu başkalarının da örnek alması gerektiğini vurguladı. Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara da “Açık bir şekilde yaşanan düşmanlıklara rağmen siz (Angela Merkel) Almanya’nın kapılarını sürtüşmeli bölgelerden gelen sığınmacılara açtınız. Bu tutumunuzla dünyanın önde gelen politikacılarına, diğer insanlara karşı dayanışmanın bir görev olduğunu hatırlattınız” dedi.

Haberin Devamı

SÜRTÜŞMELER BARIŞÇIL ÇÖZÜLMELİ
“Wir schaffen das” (Başarırız, beceririz, üstesinden geliriz) söylemiyle Almanya’nın kapılarını sığınmacılara açtığı için Unesco Barış Ödülü’nü alan ve Almanya’nın 2005-2021 yıllarında başbakanlığını yapan Angela Merkel, Ukrayna’da devam eden savaşı kastederek, “Sürtüşmeler barışçıl çözülmeli. Avrupa’da savaş döneminin geride kaldığını düşünüyorduk hepimiz. Ama Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik vahşi saldırısı bunun böyle olmadığını gösterdi. Bu üzücü durum Avrupa’yı kökünden sarstı” dedi. Fildişi Sahili’nin ilk Cumhurbaşkanı Felix Houphouet-Boigny’nin “Diyalog, güçlülerin silahıdır zayıfların değil” söylemini de hatırlatan Merkel, 150 bin Dolarlık ödülü Fildişi Sahili’nde sığınmacılara dönük fahri çalışma yapanlara bağışladı.
UNESCO Barış Ödülü ilk kez 1991 yılında Güney Afrika’nın ilk siyahi Cumhurbaşkanı Nelson Mandela ile kendisinden önce görev yapan Frederik Willem de Klerk’e verildi. Daha sonraki yıllarda İsrail’in eski Başbakanı Yitshak Rabin, eski Cumhurbaşkanı Şimon Perez, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Lideri Yaser Arafat, ABD Devlet Başkanı Jimmy Carter, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva da UNESCO Barış Ödülü aldı.

BAKMADAN GEÇME!