Ulusal Aşı Planı 10 Şubat’a kaldı

Güncelleme Tarihi:

Ulusal Aşı Planı 10 Şubat’a kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2021 10:03

Başkent Berlin’de düzenlediği aşı zirvesinin ardından konuşan Başbakan Merkel, yaz sonuna kadar herkese aşı teklifi yapacaklarını, 10 Şubat’ta eyalet başbakanlarıyla düzenlenecek kadar da Ulusal Aşı Planı’nın tamamlanacağını belirtti.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, ülkede aşı tedarikinin yavaşlaması üzerine eyalet başbakanları, aşı üreten firmaların temsilcileriyle video konferans düzenledi. Başbakan Merkel’in başkanlığında toplanan aşı zirvesine 16 eyalet başbakanı ile aralarında BioNTech, Pfizer, Curevac, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson’ın da bulunduğu 10 aşı firması, kimya ve ilaç sanayi birliklerinin temsilcileri ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun temsilcileri katıldı. Zirvenin ardından Berlin Başbakanı Michael Müller ve Bavyera Başbakanı Markus Söder ile ortak basın toplantısı düzenleyen Merkel, “Yaz sonuna kadar herkese aşı teklifi sunulacak” sözünü tutacaklarını söyledi. Merkel, aşı tedariki konusunda yaşanan sıkıntının da giderileceği güvencesini verdi.

Ulusal Aşı Planı 10 Şubat’a kaldı
ŞEFFAFLIK SÖZÜ VERDİ
Merkel, aşı konusunda şeffaflığı önemsediklerinin mesajını verirken, Almanya’nın aşı stratejisinin iyileştirilmesi için Federal Sağlık Bakanlığı ile eyalet hükümetlerinin ortak çalışacağını ve 10 Şubat’ta eyalet başbakanlarıyla yapılacak zirve toplantısına kadar Ulusal Aşı Planı’nın tamamlanacağını belirtti. Aşı konusunda gerekli tüm malzemelerin sağlanması için destek olacaklarını belirten Merkel, “Para sıkıntısı olmayacak” dedi. Diğer ülkelere göre Almanya’da aşılama işlemlerinin yavaş ilerlemesinin belli nedenlerden kaynaklandığını ifade eden Merkel, bu nedenlerin başında AB’nin aşı üretim kapasitesinin düşük olması ve Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) aşılara güvenilirlik gerekçesiyle daha sıkı inceleme sonunda onay vermesinin geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

DAHA FAZLA AŞI ALINACAK
Merkel, BioNTech/Pfizer firmasının şubat ayından itibaren aşı üretim kapasitesini artıracağı hatırlatırken, mart ayının sonuna kadar 18 milyon 300 bin doz aşının teslim edileceğini söyledi. Başbakan, ikinci çeyrekte Almanya’ya 40 milyon 200 bin aşı dozu tedarikinin gerçekleşeceğini da kaydetti. Almanya mart ayının sonuna kadar BioNTech/Pfizer’ın dışında Moderna ve AstraZeneca’dan da aşı teslim alacak. Merkel, yaz aylarında aşılanacak kişi sayısının artacağını belirtirken, “Yazın haftada 5 milyona kadar kişinin aşısı yapılır” diye konuştu

Haberin Devamı

EV DOKTORLARI DA AŞI YAPABİLECEK
Yaz aylarında ev doktorları da kendi muayenehanelerinde aşı yapabilecek. Almanya yılın üçüncü çeyreğinde ise daha fazla aşı tedarik edecek. Zirvede alınan karara göre temmuz ile ekim ayları arasındaki üç aylık süreçte 126 milyon 600 bin doz aşının tedariki söz konusu olacak. Merkel, “Aşı üretimi sürecinde belirlenen hedeflere ulaşma konusunda aksilikler yaşanabilir, virüs mutasyona uğrayabilir. Bu yüzden daha uzun yıllar aşı yapmak zorunda kalabiliriz. Tıpkı grip aşışı gibi” dedi.

BAKMADAN GEÇME!