‘Ülkemiz için utanç verici’

Güncelleme Tarihi:

‘Ülkemiz için utanç verici’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 19:17

Cumhurbaşkanı Steinmeier, iki Almanya birleştikten sonra Rostock-Lichtenhagen’de girişilen ırkçı saldırıları anma töreninde yaptığı konuşmasında, “Rostock’ta yaşanan utançta siyasetin de sorumluluğu var” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Frank-Walter Steinmeier, iki Almanya birleştikten sonra eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Mecklenburg-Vorpommer’in Rostock kenti yakınlarındaki Lichtenhagen’de girişilen ırkçı saldırıların 30’uncu yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen anma töreninde, “Rostock’ta yaşananlar ülkemiz için utanç vericidir” dedi. Rostock-Lichtenhagen Belediyesi’nde düzenlenen anma töreni öncesi Cumhurbaşkanı Steinmeier, tam 4 gün süren saldırıların başladığı ve sığınmacıların kaldığı ‘Sonnenblumenhaus’u (Ayçiçeği evi) ziyaret ederek çelenk koydu. Kendisine Mecklenburg-Vorpommern Eyalet Başbakanı Manuela Schwesig ile Federal Hükümetin Göç, Sığınmacılar ve Uyum Sorumlusu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan refakat etti. Daha sonra Lichtenhagen Kolping Buluşma Merkezi’nde öğrenciler ve çevre halkıyla bir araya gelerek sohbet etti. Kentteki Budist-Vietnam Tapınağı’nı da ziyaret etti.

‘Ülkemiz için utanç verici’
SİYASETİN DE SORUMLULUĞU VAR
Rostock’taki Belediye binasında düzenlenen ve çok sayıda vatandaşın katıldığı anma töreninde duygu ve uyarı dolu bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Rostock’ta yaşananlar ülkemiz için utanç vericidir. Bu utançta siyasetin de sorumluluğu vardır” dedi. ‘Sonnenblumenhaus’ta kalan ve çoğu Romanlardan oluşan sığınmacılar ile bitişiğindeki binalarda yıllardır barış içinde yaşayan Vietnamlı işçi ve ailelerinin korku dolu günler geçirdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Steinmeier, binlerce insanın saldırganlara alkış tutmasının kabullenemeyeceğini vurguladı. Molotofkokteyli ve elleri sopalı saldırganları polislerin duramadığını, itfaiyenin müdahale edemediğini hatırlatan Steinmeier, “Kaldıkları binadan damına çıkan insanlar saatlerde ölüm korkusu çekti. Daha sonra yan bir binanın merdivenlerinden inerek otobüse bindirip bir spor salonuna götürülen bu insanlar ölüm korkularını da beraberlerinde götürdü” dedi.
‘Ülkemiz için utanç verici’
UMUT VERİCİ
Cumhurbaşkanı Steinmeier, Rostock-Lichtenhagen’de 22-26 Ağustos tarihlerinde yaşananları, “Ülkemizin kuruluşundan beri bunlar en feci ırkçı saldırılar” olarak değerlendirdi. Lichtenhagen’deki olaylarda şans eseri kimsenin yaşamını yitirmediğini belirtirken, daha sonraki dönemlerde Mölln, Solingen, Hünxe, Lübeck ve başka kentlerde ırkçı saldırılarda göçmen kökenli insanların yaşamını yitirdiğini de hatırlattı. Steinmeier, Lichtenhagen’de saldırganların ‘normal vatandaşlar’ tarafından alkışlanmasını kınarken, Almanya’nın çeşitli kesimlerinde olayları ve saldırıları protesto etmek için onbinlerce insanın sokaklara dökülmesinin umut verici olduğunu da vurguladı.
‘Ülkemiz için utanç verici’

‘Ülkemiz için utanç verici’

‘Ülkemiz için utanç verici’

BAKMADAN GEÇME!