Üç Türkiye kökenli Meclis'te

Güncelleme Tarihi:

Üç Türkiye kökenli Mecliste
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2013 12:46

Avusturya'da 2013 Parlamento seçimleri yapıldı. Ülke genelinde kurulan 11 bin seçim noktasında oylar kullanıldı. Yeşillerden 2, Sosyal Demokratlardan (SPÖ) 1 Türk Milletvekili seçildi. Türk adayların da aralarında bulunduğu seçimlerden koalisyon çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

Dün, sabah 08.00'de başlayan oy kullanma işlemi akşam 17.00'de sona erdi. Avusturya'da seçmen yaşının 16 olması nedeniyle yaklaşık 6.4 Milyon seçmen bulunuyor. Açılan sandıklardan alınan ilk sonuçlara göre; Sosyal Demokratlar (SPÖ) Birinci sırada yer aldı. Mektupla kullanılan oyların da açılmasıyla kesin sonuçlar 1 ay sonra resmen açıklanacak.

SEÇİMLERDE 8 PARTİ YARIŞTI
Pazar günü sandık başına giden Avusturya halkının karşısına 8 parti iktidar adaylığı için çıktılar. Bu partiler; SPÖ 8 Avusturya Sosyal Demokrat Partisi) , ÖVP ( Avusturya Halk PArtisi), FPÖ ( Avusturtya Özgürlükçüler Partisi) , GRÜNE ( Yeşiller) , BZÖ ( Gelecek İçin Birlik Avusturya), KPÖ ( Avusturya Kominist Partisi), NEOS ( Yeni Avusturya Partisi), Piraten (PIRAT - Korsanlar) ve Team Stronach (FRANK) .

Haberin Devamı

Öte yandan seçime katılabilmek için gerekli imzayı toplayamayarak seçim dışı kalan partiler ise Die Christliche Partei (CPÖ) Der Wandel (Değişim) Männerpartei (Erkekler Partisi) seçimlere katılamadılar.
Resmi olmayan sonuçlara göre Avusturya halkı hiç bir partiye tek başına iktidar şansı vermedi ve yine “Koalisyonö dedi.

İşte sonuçlar:

SPÖ ( Avusturtya Sosyal Demokrat Partisi %27.1
ÖVP ( Avusturtya Halk Partisi): ): % 23.8
FPÖ ( Avusturya Özgürlük Partisi) : %24.4
GRÜNE ( Yeşiller) : %11.5
Stronach ( Stronach Tim): %5.8
NEOS (Yeni Avusturya) : %4.8

TÜRK ADAYLARININ RÜZGARI ESTİ
Bu yıl seçimlere katılan Türk kökenli adaylar ayrı bir renk kattılar. SPÖ'den Kemal Yıldız, Şafak Akçay, Aziz Gülüm, Mustafa Yenici, Ekrem Resul Gönültaş, Öztürk Şenay, Aslan Ergen, SPÖ'nün milletvekili adayı oldular.
ÖVP'den Türkiye kökenli Şirvan Ekici, Hasan Vural, Mustafa İşcel, ÖVP ve SPÖ Avusturya vatandaşı olan Türklerin oylarını hedefliyor. Yanbancı düşmanı parti olarak bilinen FPÖ'den Türk kökenli aday yok. Avusturya Komünist Parti'sinde (KPÖ) Salzburg'da Türkiyeli iki aday Resul Şen 3 sırada Süleymen Vurgun 6 sırada aday oldu.

KORUN, ASLAN VE YILMAZ MECLİSE GİRDİ
Yeşiller'in 3. Sıradan adayı ve meclisteki İlk Türk kökenli Milletvekili olan Alev Korun ile Tirol eylatinden 3. Sırada aday olan Aygül Berivan Aslan ve SPÖ'den Viyana Eyalet Meclisi üyesi Nurten Yılmaz meclise girmeyi garantilediler.

Haberin Devamı

Hasan Vural ( ÖVP) ve Resul Ekrem Gönültaş (SPÖ) seçim kampanyalarında büyük bir yarışın içine girmişlerdi. Türk oylarını alabilmek için kıyasıya mücadele eden Vural ve Gönültaş mektup oyları ve Türk kökenlilerin tercihli oylarından çıkacak sonucu bekliyorlar.

Sandığa giderek oy kullanan Yeşiller Milletvekili Korun: "Yeşiller göçmen adaylarını seçilebilecek sıradan aday göstererek samimeyitini gösterdi. Böylece ilk defa İki Türk köekenliaday birden meclise girmeyi başardık" dedi.

Nurten Yılmaz ise "SPÖ çatısı altında uzun yıllardır eyalet meclisinde hizmet veriyorum. Bu seçimlerde federal Milletvekili seçildim ve bu hizmetimi daha geniş platforma yaymayı ümid ediyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!