Türkiye’de Almancı, Almanya’da yabancı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de Almancı, Almanya’da yabancı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2023 16:43

Bu yıl Türkiye tatilinde vatandaşlardan farklı bir tavır gördüklerini belirten Süleyman Avşar, “Senede 1 defa tatil yapabiliyoruz. Memleket hasreti ile geliyoruz ama maalesef burada vatandaşlar, ‘Siz Almancısınız’ deyip dışlıyorlar, hor görüyorlar. Ben bu sene hor görüldüğümüzü daha çok hissettim. Çok üzüldüm. Orada zaten ‘yabancıyız’ diye horluyorlar. İki devlet arasında perişan olduk.”

Haberin Devamı

YAŞADIKLARI Avrupa ülkelerinden yıllık izinlerini Türkiye’de sevdikleriyle birlikte geçiren Avrupalı Türkler, dönüş yoluna geçti. Bazı gurbetçiler hava yolu ve kara yolunu tercih ederken, bazı gurbetçiler ise arabalı treni tercih ediyor. Edirne Tren Garı’nda hareket eden arabalı tren, saatler süren yolculuğun ardından Avusturya’nın Villach şehrinde son buluyor. Yaşadıkları Avrupa ülkelerine geri dönmenin burukluğunu yaşayan gurbetçiler, ülkeden hüzünle ayrılıyor. Arabalarını oto kuşet vagonlara yükleyen Avrupalı Türkler, kompartımanda konforlu yolculuk yapıyor. Dönüş yolundaki gurbetçiler, Avrupa’ya gitmek isteyen vatandaşlara Türkiye’nin kıymetinin bilinmesi gerektiğini ve Avrupa’da sanıldığı gibi bir hayatın olmadığını söylüyor. Almanya’nın Tübingen kentinde yaşayan Doğanay Bayrak, “Avrupa’da kimse para hediye etmiyor. Orada da çalışıyorsunuz. Orada da her şey pahalı. Hayat şartları orada da zor” dedi.

Türkiye’de Almancı, Almanya’da yabancı
‘KIZIM İSTANBUL’U SEÇTİ’
42 yıldır Almanya’da yaşadığını belirten Süleyman Avşar ise konuya farklı bir noktadan yaklaşıyor: “Almanya’da üç çocuğum oldu, üçünü de büyüttüm. Çocuklarım orada doğdu, büyüdü ve okudular ama hâlâ yabancılar. Kızım gördüğü yabancılık muamelesi yüzünden ‘Kendi insanımıza hizmet edeceğim’ dedi ve İstanbul’da öğretmenlik yapmaya karar verdi. Kapıkule Sınır Kapısı’nda bayrağımızı görünce çok heyecanlanıyoruz. Tüylerimiz diken diken oluyor. Bu duyguyu anlatamam. Biz memleket hasreti ile Almanya’da yaşıyoruz. Senede 1 defa tatil yapabiliyoruz. Memleket hasreti ile geliyoruz ama maalesef burada vatandaşlar, ‘Siz Almancısınız’ deyip dışlıyorlar, hor görüyorlar. Ben bu sene hor görüldüğümüzü daha çok hissettim. Çok üzüldüm. Orada zaten ‘yabancıyız’ diye horluyorlar. İki devlet arasında perişan olduk.”
Türkiye’de Almancı, Almanya’da yabancı
Nurşen Aytekin, Recai Aytekin

Haberin Devamı

‘ESKİ ALMANYA YOK ARTIK’
Stuttgart’ta yaşayan Recai Aytekin ve Nurşen Aytekin çifti, şunları söylediler: “Şu an Almanya’da çalışmak da geçinmek de zor. Orada her şey zorlaştı, aldığımız aylıklar yine aynı. Kiralar çok yükseldi, pahalılık var. Eski Almanya yok artık. Almanya’ya gitmeyi kimseye tavsiye etmiyorum. Kendi memleketimiz gibisi yok. En güzel bizim ülkemiz. Burada çalışacaksın, yaşayacaksın, yiyip içeceksin ve Allah’a şükredeceksin. 50 yıldır Almanya’dayız, köle gibiyiz, Avrupa zor. Göründüğü gibi değil. Memleketimiz Almanya’dan daha güzel. Vatandaşlarımız Türkiye’de kalsın ve iş sahibi, meslek sahibi olsun. Kendi memleketi için çalışıp uğraşsın gençler. Gençler, devletine, milletine, saygılı, sevgili olsunlar.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!