‘Türkiye’ye gitmeyin’ kampanyası

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye’ye gitmeyin’ kampanyası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2015 10:58

DAILY Express, İngiltere’nin popüler günlük gazetelerinden biri. 1900 yılında kurulan gazete her gün aşağı yukarı yarım milyon İngiliz tarafından okunuyor ve sık sık oldukça çarpıcı ama genellikle asılsız haberleriyle gündemi meşgul ediyor.

Haberin Devamı

Lady Diana’nın ölümüyle ilgili komplo teorilerine olan düşkünlüğü ile tanınan ve Saddam Hüseyin’in öldürülmesinin ertesinde bile ön sayfasını Prenses Diana’ya ayıran gazete, İngiliz gazetecileri arasında Diana Express olarak anılıyor.
Gazetenin neredeyse tüm haberleri bir şekilde ya bir komplo teorisine ya da göçmenlerin, özellikle de Müslüman göçmenlerin, yavaş yavaş İngiltere’yi ele geçireceği tezine bağlanıyor.
Ben bu gazeteyle ilk kez yüksek lisansın ilk gününde, bize İngiltere basını ile ilgili genel bilgiler veren profesör, “Bu da bu ülkenin basınında yanlış olan her şeyin temsilcisi” diyerek Daily Express’in o günkü nüshasını havaya kaldırdığında tanışmıştım.
Ve o tarihten beri neredeyse her gün Daily Express’in internet sitesini ziyaret ettim (Böyle utanç verici bir hobim var. Gerçek gazeteleri okuyup bitirince her sabah mutlaka Daily Express gibi alternatif haber kaynaklarına da göz atıyorum).

* * *

Neredeyse her gün insanı hem kızdıran hem de garip bir şekilde eğlendiren abuk sabuk haberlerle karşılaştım.
Mesela geçen günlerde Express’in bir haberi (!) yine sosyal medyayı salladı.
Manşette “Birleşik Krallık’taki bir su parkı ziyaretçilerine bikiniyi yasakladı ve onlardan ‘İslami kurallara uygun’ giyinmelerini istedi” yazıyordu.
Elbette işin aslı manşetin ima ettiği durumdan çok daha farklıydı. Müslüman bir kadın kadınlara özel bir parti vermek istemiş, bunun için su parkını normalde kapalı olduğu akşam saatlerinde kullanmak üzere para verip kiralamıştı. Aynı su parkı yeri gelince nudistler tarafından da kiralanıyordu, yani ortada ne bir yasak ne de bir ayrımcılık vardı...
Ama elbette bu, binlerce kişinin “İslam ülkeyi ele geçiriyor” serzenişleriyle bu haberi sosyal medyada paylaşmasını, ciddi ciddi bu konun tartışılmasını engellemedi.
Aslında bu gazetenin ne söylediğinin çok da önemi yok, ne de olsa her ülkede buna benzer bir iki gazete ve buralarda yazılanları ciddiye alan binlerce insan var.

* * *

Ama son günlerde Daily Express’in hedefleri arasına Türkiye de eklendi.
Mesela 14 Haziran’da yayınlanan Türkiye konulu Daily Express haberinin başlığı ‘ŞOK UYARI: Milyonlarca İngiliz, IŞİD Türkiye’yi hedef aldığı için terör tehdidi altında’ydı.
Bu habere göre İngiltere hükümeti bir uyarı yayınlamış ve Türkiye’nin güney sahillerini ya da İstanbul’u ziyaret eden İngiliz turistlerin teröristlerce kaçırılabileceğini, intihar saldırılarına, otomobil bombalamalara hatta roket saldırılarına hedef olabileceğini söylemiş, vatandaşlarına “Aman Türkiye’ye gitmeyin sakın” demişti.
Elbette hepsi yalan.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı yıllardır vatandaşlarının ziyaret ettiği tüm ülkelerle ilgili rutin seyahat önerileri yayınlıyor. Ve bu bağlamda Türkiye ile ilgili sunulan öneriler yaklaşık 2.5 yıldır neredeyse hiç değişmedi. Bakanlığın bu habere konu olan açıklamasında aslında vatandaşlara Suriye sınırının 10 km yakınına seyahat etmemeleri ve Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay gibi illere zorunlu durumlar dışında gitmemeleri tavsiye ediliyor.
Hepsi bundan ibaret.

* * *

Ah tabii bakanlık uyarılarını yaparken her yıl 2.5 milyon İngiliz’in Türkiye’yi ziyaret ettiğinin ve bu seyahatlerin neredeyse tamamının olaysız geçtiğinin de altını çiziyor.
Bu haberin ardından Daily Express Türkiye’nin ne kadar tehlikeli olduğuna dair bir dizi haber daha yayınladı. Hatta okuyucularına Kıbrıs’a bile gitmemelerini çünkü Kıbrıs’ın coğrafi olarak Türkiye’ye çok yakın olduğunu söyledi!
İngiltere’nin Türkiye büyükelçisi çoktan çıkan haberi yalanladı bile ama Daily Express’in “Türkiye’ye gitmeyin” kampanyası daha ne kadar devam eder, Türkiye’ye gelen İngiliz turist sayısını ne oranda etkiler tahmin etmek elbette imkansız.
O yüzden önümüzdeki günlerde olur da bir yerde Türkiye’nin tehlikeleri ile ilgili bir habere rastlarsanız, ya da İngiliz bir tanıdığınızdan endişeli bir telefon alırsanız (benim başıma geldi bile!) bu haberlerin kaynağının nasıl bir gazete olduğunu aklınızda bulundurun.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!