‘Türkiye benzeri anlaşmalar yapalım’

Güncelleme Tarihi:

‘Türkiye benzeri anlaşmalar yapalım’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2023 11:30

Düzensiz göç, Avrupa’da olduğu gibi Almanya’da da en önemli gündem maddesi. Sığınmacı akınının önlenmesi için her gün yeni fikirler ortaya atılırken, KRV Başbakanı Hendrik Wüst, koruma statüsü beklemeyenlerin Almanya’ya girişine ilk etapta izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Wüst, sığınmacılar konusunda AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın diğer ülkelerle de yapılmasını önerdi.

Haberin Devamı

KUZEY Ren-Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst, düzensiz göç konusunda gelecek hafta yapılacak üst düzey toplantı öncesinde konuştu. İltica prosedürlerinin Avrupa dışındaki ülkelerle müzakere edilmesini gerektiğini belirten Wüst, Süddeutsche Zeitung’a verdiği demeçte, “Düzensiz göç durdurulmalı ki, savaştan ve yerinden edilmeden kaçtıkları için gerçekten yardımımıza ihtiyaç duyan insanlara adaletli davranabilelim. Koruma statüsü beklemeyenlerin Almanya’ya girişine ilk etapta izin verilmemeli” dedi. Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında varılan anlaşmaya benzer şekilde, Kuzey Afrika’da da mali taahhütler karşılığında anlaşmalar yapılmasını öneren Wüst, mültecilerin Avrupa’da yakalandıktan sonra kaçış rotaları üzerindeki partner ülkelere gönderilmeleri gerektiğini ifade etti. Böylelikle hukuk kuralları çerçevesinde koruma sağlanacağını kaydeden Hendrik Wüst, bunun için anlaşma imzalanacak partner ülkelerin finansal olarak desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

‘Türkiye benzeri anlaşmalar yapalım’
Christian Dürr

Haberin Devamı

‘BU BİR İNSANLIK MESELESİ’
FDP Federal Meclis Grup Başkanı Christian Dürr de Süddeutsche Zeitung’a yaptığı açıklamada partisinin iltica prosedürlerinin, AB dışındaki üçüncü ülkelerde de yürütülmesinden yana olduğunu söyledi. Dürr, “Böyle bir düzenleme, koruma statüsü konusunda netlik yaratacak ve umutları olmayan insanların Akdeniz’deki tehlikeli rotaya girmelerini önleyecektir. Bu aynı zamanda bir insanlık meselesidir” diye konuştu.

‘Türkiye benzeri anlaşmalar yapalım’

Olaf Scholz

Başbakan Olaf Scholz ise bu konuda temkinli davrandı. Öncelikle üçüncü ülkelerin bu tür öneriler hakkında ne söyleyeceklerinin kendilerine sorulması gerektiğini ifade eden Scholz, “Her hâlükârda bu nazik bir tavsiye olacaktır. Şu anda her gün önerilen pek çok şey var” dedi. Scholz, diğer devletlerin işbirliği yapmak isteyip istemediklerinin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!