Türk müşavirin 500 bin Euro’luk hukuk zaferi

Güncelleme Tarihi:

Türk müşavirin 500 bin Euro’luk hukuk zaferi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2023 14:12

Berlin’de uzun yıllardır faaliyet gösteren vergi hukuku uzmanı ve yeminli mali müşavir Sinan İlhan, ehliyet sürücü kurslarını yakından ilgilendiren önemli bir hukuk zaferi kazandı.

Haberin Devamı

IHGP Mali Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Sinan İlhan, Berlin Maliyesi’nin, bir Türk sürücü kursundan geriye dönük talep ettiği yaklaşık 500 bin Euro’luk KDV’ye itiraz etti. İlhan, maliyenin, 2014 yılına kadar geriye dönük KDV miktarında ısrar etmesi üzerine hukuk alanında bağımsız bir hukuk bürosundan bilirkişi raporu hazırlattı. Ancak bilirkişi, KDV talebiyle ilgili maliyeye karşı açılacak davanın kazanılamayacağı yönünde rapor sundu. İlhan, rapora rağmen yeminli mali müşavir olarak avukatlarıyla, maliyenin kararına itiraz etti ve konuyu mahkemeye taşıdı. Cottbus’taki Berlin-Brandenburg Maliye Mahkemesi, ilk duruşmada sürücü kursu sahibini haklı buldu ve maliyenin talebini geri çevirdi. Böylelikle sürücü kursu sahibi 500 bin Euro KDV ödemekten ve bir anlamda iflastan kurtuldu. Sinan İlhan, eğitim sertifikası sahibi ehliyet sürücü kurslarında, bu kapsamda verilen kurs ücretlerinin KDV’den muaf tutulduğuna dikkati çekti. Örneğin; ‘Jobcenter’ üzerinden gelen bir öğrencinin eğitimi KDV’den muaf tutuluyor. Ancak bu sadece, Senato’nun onayladığı eğitim sertifikasına sahip ehliyet sürücü kursları için geçerli oluyor.

Haberin Devamı

‘EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR’
Davanın detaylarıyla ilgili bilgi veren İlhan şunları söyledi: “Bu davada, Berlin Maliyesi, eğitim sertifikası sahibi olmasına rağmen sürücü kursu sahibinden geriye dönük olarak 500 bin Euro’luk KDV bedelini 1 ay içinde ödemesini istedi. Senato’nun KDV’yi muaf tutan düzenlemesini sumamıza rağmen bunu kabul etmedi. Ancak düzenleme çok açık ve hukukçularımızla yapılan değerlendirme sonucunda dava açılmasını tavsiye ettik. Bu konuda hazırlattığımız bağımsız bilirkişi raporuna rağmen müvekkilimiz maliyeye karşı dava açtı ve ilk duruşmada Berlin-Brandenburg Maliye Mahkemesi bizi haklı buldu. Bu karar, benzer durumdaki durumlar için emsal niteliği taşıyabilir. Berlin’de ve Almanya’da çok sayıda Türkiye kökenli girişimcilere ait ehliyet sürücü kursları bulunuyor. Mağdur olmamaları için haklarını bilmelerini tavsiye ediyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!