Taurus’a onay çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Taurus’a onay çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2024 15:41

Ana muhalefet CDU/CSU’nun Ukrayna’ya Taurus seyir füzeleri gönderilmesi için sunduğu önerge Federal Meclis’te reddedildi.

Haberin Devamı

FEDERAL Meclis olarak bilinen Alman Parlamentosu, Ukrayna’ya uzun menzilli Taurus seyir füzeleri gönderilmesine onay vermedi. Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU), “Almanya’nın savaşa taraf olmasına meydan vermemek için Taurus füzeleri göndermeyeceğiz” diyen Sosyal Demokrat Partili (SPD) Şansölye Olaf Scholz’u “Yola getirmek” için sunduğu önerge Federal Meclis’te reddedildi. Yaklaşık 1.5 saat süren tartışmalardan sonra yapılan oylamaya katılan 690 parlamenterden 495’i CDU/CSU’nun Ukrayna’ya Taurus füzeleri gönderilmesi önergesini reddetti. 190 milletvekili önergeye destek verirken, 5 parlamenter çekimser oy kullandı.

SCHOLZ’A SUÇLAMA
Federal Meclis’te oylama öncesi yapılan konuşmalarda CDU/CSU’lu parlamenterler Şansölye Scholz’u gerçekleri tam olarak söylememekle suçladılar. CDU milletvekili Johann David Wadephul, Almanya’nın Ukrayna’ya silah gönderme konusunda hep arkadan gittiğini belirtirken, müttefiklerin güvenini yeniden kazanmak için buna son verilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Wadepuhl, “Başbakan Scholz, gerçekleri yarım yansıtmakta, gerçekleri tam olarak söylememekte” diyerek Şansölye Scholz’u “Yalan söylemekle” suçladı. Hükümet ortağı Yeşillerli Agniezka Brugger Yeşiller de, “Ukrayna’ya Taurus da dahil yardımı sürdürmeliyiz. Putin’e tehditlerine boyun eğmeyeceğimizi göstermeliyiz” diyerek Başbakan Scholz’un Ukrayna’ya Taurus göndermeme kararına katılmadıkları görüşünü vurguladı. Ancak CDU/CSU’nun önergesine destek vermeyeceklerini de açıkladı.

Haberin Devamı

‘GÜÇLÜ BİR NATO’YA İHTİYACIMIZ VAR’
Hükümetin küçük ortağı FDP milletvekili Alexander Müller de, Putin’in atom bombası tehditlerine boyun eğilmemesi gerektiği görüşünü savunurken, savaşı kazanması için Ukrayna’ya Taurus da dahil ihtiyacı olan silahların gönderilmesini istedi. FDP’li politikacı, “Bizim güçlü bir Avrupa’ya, güçlü bir NATO’ya ihtiyacımız var” derken, “Federal Meclis kısa bir süre önce Ukrayna’ya Taurus füzeleri gönderilmesine onay vermemiştir. Bunu bildiği halde CDU/CSU’nun iç politik nedenlerle yeni bir önerge sunması kabul edilemez. Biz bu önergeyi desteklemeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YAPIYORLAR’
Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Tino Chrupalla da, “Taurus göndermek savaşın uzaması, uzatılması demektir. Barışa tüm diplomatik imkânları kullanarak ulaşılmalı” dedi. AfD’li politikacı, CDU/CSU “Savaş çığırtkanlığı” yapmakla suçladı. Sol Parti Eş Başkanı Janine Wissler de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i savaş suçu işlemekle suçladı. “Önemli olan bu savaşın durdurulmasıdır. Silah göndermekle savaş bitmez. Daha fazla ölümlere yol açılır. Almanların çoğu Taurus gönderilmesine karşı” derken, Başbakan Scholz’a da “Sözünüzde durun ve Ukrayna’ya Taurus füzeleri göndermeyin” çağrısında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!