Tartışmalar raydan çıktı

Güncelleme Tarihi:

Tartışmalar raydan çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2023 12:25

7 Ekim’den bu yana tüm dünyanın gözü İsrail ve Gazze’ye çevrilmiş durumda. Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin tetiklediği insani, siyasi ve hukuki tartışmalar dalga dalga yayılıyor. Doğal olarak Almanya da bu tartışmalardan nasibini alıyor. Almanya’da iki sebepten dolayı tartışmalar şiddetli.

Haberin Devamı

BİRİNCİSİ; Almanya’nın geçmişinden kaynaklanan insanlık suçu ve bunun getirdiği suçluluk duygusu. İkincisi ise işçi göçüyle başlayan süreçte ve sonrasında mülteci olarak çok sayıda Müslüman’ın Almanya’ya yerleşmiş olması.
‘Filistin’le Dayanışma’ gösterileri nedeniyle başlayan tartışmaların boyutu çok farklı yerlere gitmeye başladı. Bir de bu tartışmalar, federal hükümetin, özellikle mülteci ve göç konularında köşeye sıkıştığı bir döneme denk geldi. Böyle olunca da tartışmalar raydan çıktı. Özellikle sosyal medyada aşırı sağcılara gün doğdu. Aşırı sağ derken, sadece dazlakları aklınıza getirmeyin. Medyada, siyasette, sporda aktif olan hatta ünlü isimlerin yer aldığı aşırı sağa yakın bir kitleden bahsediyoruz. Artık ‘yeni Almanya’ böyle. Bir zamanlar aşırı sağ olarak damgalanacağı için konuşulmayan sözler gündelik yaşamın bir parçası haline geldi.

Tartışmalar raydan çıktı


ÇOK TEHLİKELİ
Şimdi gelelim Bay Spahn’a. Sağlık Bakanı iken kamuoyu kendisini çok yakından tanıdı. Şimdi antisemitizmin Müslüman göçmenler tarafından ithal edildiği söylemlerine o da katıldı. Özellikle sosyal medyada, içindekileri kusarak rahatlayanlar açıkçası pek umurumuzda değil. Ama önemli bir partinin, önemli bir isminin gerçekliği olmayan bir iddiayı dile getirmesi çok tehlikeli. Daha bundan birkaç yıl önce sinagoga saldırı planlayıp kapısını kıramadığı için çevredeki insanları öldüren de aşırı sağcı Alman’dı, siyasi motifli Yahudi karşıtı eylemler yapanların da çoğu aşırı sağcı Almanlardı. Artık öyle bir boyuta geldik ki, bazıları utanmasalar “Hitler de gizli Müslüman’dı” diyecek.
Ben Yahudi olsam, Jens Spahn’ın bu açıklamasına çok sinirlenir ve tepki gösterirdim. “Hayrola İkinci Dünya Savaşı öncesi başlayan soykırım suçuna ortak mı arıyorsunuz” diye sorardım.

Haberin Devamı

KASABA POLİTİKACILIĞI
Evet...
Müslümanlar arasında da Yahudi karşıtı, hatta düşmanlık besleyenler vardır. Bununla da kesinlikle mücadele edilmelidir.
Aslında Yahudilere yönelik İkinci Dünya Savaşı öncesinde başlatılan ve Yahudi yaşam hakkını kısıtlayan devlet terörü ve Yahudi soykırımı ne yazık ki çok bilinmiyor. Gelecekte bu yönde bilgilendirici kampanyalar yürütülmelidir. Ama Almanya’daki Yahudi karşıtlığını Müslüman göçmenlerin üzerine yıkarak işin içinden sıyrılmaya çalışmak kasaba politikacılığıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!