SPD’li Gabriel’den CDU’ya destek

Güncelleme Tarihi:

SPD’li Gabriel’den CDU’ya destek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2024 12:08

Eylül ayında Saksonya’da yapılacak seçimlerde AfD’nin kazanmaması için CDU’lu Michael Kretschmer’e destek çağrısı yapan Sigmar Gabriel’e partisi SPD’den tepki geldi: “Michael Kretschmer sürekli olarak federal hükümeti eleştirip, hakaretler ediyor. Belli ki, Goslar’da yaşayan Gabriel bazı şeylerin farkında değil.”

Haberin Devamı

SAĞ popülist Almanya için Alternatif’e (AfD) desteğin son dönemlerde sistematik olarak artması, siyasi çevrelerde endişeye yol açtı. Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Brandenburg, Saksonya ve Thüringen’de eylül ayında yapılacak seçimlerden AfD’nin en güçlü parti olarak çıkacağı yönünde sinyallerin artması üzerine, köklü partilerin birliktelik sergilemesi gerektiği sesleri yükselmeye başladı. 2009-2017 yıllarında SPD Genel Başkanlığı yapan Sigmar Gabriel, AfD’nin önünü kesmek ve CDU’lu Saksonya Başbakanı Michael Kretschmer’in kazanması için seçim kampanyası yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Son kamuoyu yoklamalarına göre Saksonya’da bugünlerde seçim olsa AfD’nin yüzde 37, CDU’nun yüzde 30, Yeşiller’in yüzde 8, Sol Parti’nin yüzde 7, SPD’nin yüzde 3 ve FDP’nin yüzde 1 oy alacağına dikkati çeken Gabriel, AfD’nin iktidara gelmesinin engellenmesi için köklü partilerin dayanışma sergilemesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘BAZI ŞEYLERİN FARKINDA DEĞİL’
Gabriel’in CDU’lu Kretschmer’i desteklemeye hazır olduğu yönündeki açıklaması, SPD’de şaşkınlık yarattı. SPD Saksonya Teşkilat Başkanı Henning Homann, “Michael Kretschmer sürekli olarak federal hükümeti eleştirip, hakaretler ediyor. Ama Saksonya’nın sorunlarıyla yeteri kadar ilgilenmiyor. Belli ki, Goslar’da yaşayan Gabriel bazı şeylerin farkında değil. Bu nedenle biz Sigmar Gabriel’i Saksonya’ya davet edeceğiz” dedi. SPD’yi geleneksel seçmenleri ihmal etmekle de suçlayan Gabriel, 1999-2003 yıllarında Aşağı Saksonya Başbakanı, 2005-2009’da Federal Çevre, Doğa Koruma ve Reaktör Güvenliği Bakanı, 2013-2017’de Federal Ekonomi ve Enerji Bakanı, 2017-2018’de Federal Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!