Sözleşme tamam... Koltukları bile paylaştılar!

Güncelleme Tarihi:

Sözleşme tamam... Koltukları bile paylaştılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2023 14:40

Almanya’nın eyalet konumundaki başkenti Berlin’de, CDU ile SPD yeni hükümeti kurmak için ‘Koalisyon Sözleşmesi’nde uzlaşmaya varırken, koltuklar da paylaşıldı. CDU’lu Kai Wegner liderliğindeki Berlin Senatosu’nda 5 CDU’lu ve 5 SPD’li senatörün görev alması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Sözleşme tamam... Koltukları bile paylaştılar
12 Şubat’ta yapılan Berlin seçimlerinden en güçlü parti çıkan CDU ile sandıktan ikinci çıkan SPD, Koalisyon Sözleşmesi’nde uzlaştı. Böylece CDU’lu Kai Wegner’in 27 Nisan’da Eyalet Başbakanı olarak görevi devralmasının da yolu açılmış oldu. Taraflar, kabinedeki koltukları da eşit şekilde paylaştı. Maliye, Eğitim, Adalet, Kültür ve Ulaşım-Çevre senatörlükleri CDU’nun, İçişleri, İmar-İskân (Kent Gelişmesi), Ekonomi, Çalışma-Sosyal ve Sağlık-Bilim senatörlükleri SPD’nin olacak. Hâlâ Berlin Başbakanı olan SPD’li Franziska Giffey’in ise Başbakan Yardımcılığı görevinin yanı sıra partisi için öngörülen senatörlüklerden birini üstlenmesinin beklendiği belirtildi. Türkiye kökenli Federal Meclis Berlin milletvekili Cansel Kızıltepe’nin isminin de olası koalisyon hükümetinde İmar-İskân Senatörü adayı olarak geçtiği öğrenildi.

Haberin Devamı

BERLİN İÇİN EN İYİSİ
CDU ile SPD’nin üzerinde uzlaşmaya vardığı Koalisyon Sözleşmesi, Berlin’de düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. ‘Berlin için en iyisi’ (Für Berlin das Beste) başlıklı 135 sayfalık sözleşmenin tanıtım toplantısında konuşan Kai Wegner, 25 gün süren yoğun çalışmalar ve görüşmeler sonucu uzlaşmaya vardıklarını söyledi. Wegner, “Görüşmeler çözüm odaklıydı. Çözüm içerikli ve hedefli görüşmelerdi. Hedef, kentimiz için çözümdü ve Berlin için, tüm Berlinliler için en iyi olanı içeren bir ‘Koalisyon Sözleşmesi’ belirledik. Berlin, bir çeşitlilik metropolü. Dini, inancı, ulusu, milliyeti ne olursa olsun, herkesin birlikte yaşayabileceği bir metropol. Renkli, çeşitli, çok kültürlü bir metropol” dedi. Wegner, CDU ile SPD’nin oluşturacağı koalisyon hükümetinin hedefinin kenti daha da modernleştirmek, yenilemek, dijitalleştirmek, ulaşımı geliştirmek, yeni konut yapımını artırmak, çeşitliliği korumak olduğunun da altını çizdi.

Sözleşme tamam... Koltukları bile paylaştılar

SPD Eş Başkanı Raed Saleh, Berlin Başbakanı Franziska Giffey, Kai Wegner, CDU Berlin Genel Sekreteri Stefan Evers

Haberin Devamı

GIFFEY: ÇOK MEMNUNUM
SPD Berlin Teşkilatı Eş Başkanı ve koltuğunu devretmeye hazırlanan Eyalet Başbakanı Franziska Giffey de “Berlin için en iyisini istediğimiz için koalisyonu değiştirme kararı aldık. Böyle bir karar aldığımız için de çok memnunum. Çözüm hedefli bir koalisyon oluşturmak istiyoruz. Irkçılığa, ayrımcılığa karşı bir koalisyon. Bilim, araştırma, yenilik ve iş için bir koalisyon. Berlin’i daha ileri taşımak istiyoruz. Berlin’in dünyaya açık bir metropol konumunu korumasını istiyoruz. Berlin, çeşitliliğin kentidir. Berlin eşitliğin kentidir. Berlin kadınların kentidir” dedi. ‘Nötr iklim’ hedefine ulaşmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarına dair söz veren Giffey, ödenebilir konut, ödenebilir kira olanağı sunmak için yeni konut yapımına ağırlık vereceklerini de dile getirdi. Giffey, eğitim, okulların yenilenmesi, kalifiye eleman açığının giderilmesi ve 2025’e kadar 2 bin 500 yeni meslek eğitim yeri yaratılmasını hedeflediklerini açıkladı.
SPD Eş Başkanı ve Berlin Eyalet Parlamentosu Grup Başkanı Raed Saleh de toplumun desteğini alarak siyasi katılımı artırmak istediklerini belirtti. “Ücretsiz çocuk yuvası, ücretsiz eğitim. Okul çocuklarına ücretsiz öğle yemeği” diyen Saleh, kentte hoş geldin kültürünü artıracaklarını, Yahudi ve İslam düşmanlığına, ırkçılığa, aşırı sağa karşı daha kararlı mücadele vereceklerini vurguladı.

 

Haberin Devamı

HANGİ MADDELERDE UZLAŞILDI
13 çalışma grubunun yoğun çalışması sonucu hazırlanan ve SPD üyeleri ile CDU’lu delegelerinin onayına sunulacak olan Koalisyon Sözleşmesi’nde ağırlıklı olarak şunlar yer aldı:
* Nötr iklim hedefine ulaşmak için halkın desteğinin alınması.
* Çeşitlilik ve çok kültürlülüğün korunması.
* İmar izni verilmesinin hızlandırılması ve yılda en az 20 bin yeni konut yapılması.
* Eyalete ait 400 bin civarında olan konut sayısının yeni satın almalar yoluyla 500 bine yükseltilmesi.
* 2008 yılında trafiğe kapatılan eski Uluslararası Berlin Tempelhof Havaalanı’nın konut yapımına açılması. Bunun için önce referandum yapılması. Olumlu sonuç alınması halinde uluslararası düzeye bir proje yarışması açılması.
* Daha çok sayıda polis ve itfaiyecinin işe alınması.
* Suç işleme oranının yüksek olduğu bölgelere güvenlik kameralarının konulması.
* Bisiklet yollarının genişletilmesi ve bisiklet park yerleri sayısının artırılması.
* Toplu taşımada aylık 29 Euro biletle seyahat uygulamasında devam edilmesi.
* Dünya görüşü ve dinlerin okullarda mecburi ders olarak verilmesi.
* Çocuk yuvalarına daha fazla eyalet desteği verilmesi.
* Yurttaşlara bölgesel mobil hizmet verilmesinin artırılması.
* İlçe belediye başkanlarının yetkilerinin artırılması.
* Devlet daireleri ile kamu kurum ve kuruluşlarda olası ırkçılığın araştırılması için bir komisyon oluşturulması.
* Homoseksüel ve Lezbiyen Sorumlusu atanması.
* Seçim yaşının 16’ya düşürülmesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!