‘Söylediklerine dikkat etmeli’

Güncelleme Tarihi:

‘Söylediklerine dikkat etmeli’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2023 10:56

Almanya’da sığınmacı tartışmaları ve partiler arasında karşılıklı suçlamalar yoğunlaşırken, Başbakan Scholz, CDU lideri Merz’e tepki gösterdi: “Söylediklerine dikkat etmeli.”

Haberin Devamı

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’in “Sığınma başvuruları reddedilen 300 bin sığınmacının geri gitmeyip Almanya’daki tüm maddi yardımları almaları ve tüm sağlık hizmetlerinden yararlanmaları insanları çıldırtıyor. Onlar diş hekimine gidip yeni diş taktırıyor ve bu yüzden de Alman vatandaşları randevu alamıyor” sözleri, Başbakan Olaf Scholz’u da isyan ettirdi. Şansölye Scholz, “Bay Merz’in söyledikleri Almanya’da geçerli yasal düzenlemelerle örtüşmüyor. O nedenle söylediklerine dikkat etmeli” dedi ve Almanya’ya düzensiz göçün engellenmesi için hükümetin diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle sıkı bir işbirliği içinde olduğunu söyledi. Scholz, “Almanya gelen sığınmacı sayısı çok fazla. Bu böyle gitmez” diyerek başta komşu ülkelerle olan sınırların yanı sıra AB sınırlarında kontrollerin artırılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Aynı zamanda başvuruları reddedilen sığınmacıların sınır dışı edilmelerinin kolaylaştırılması için gereken girişimlerde bulunacaklarını da vurguladı. Sol Parti Yönetim Kurulu Üyesi Daphne Weber de halkı kışkırttığı gerekçesiyle Arnsberg Savcılığı’na Friedrich Merz hakkında suç duyurusunda bulundu.
Merz ise daha önce Scholz’a yaptığı “Gelin sığınmacı sorununu birlikte çözelim” önerisini yineledi. Ana muhalefet olarak hükümet partileriyle bu sorunu çözmeye hazır olduklarını belirten Merz, “Gelin Hessen ve Bavyera’da 8 Ekim’de yapılacak seçimlerin ertesi günü, yani 9 Ekim Pazartesi sabahı bir araya gelelim” dedi.

Haberin Devamı

MERZ’E GÜVEN DİPTE
Son dönemlerdeki çıkışları ve açıklamaları yüzünden Friedrich Merz’in önemli ölçüde güven kaybına uğradığı belirlendi. INSA tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre, Almanya’da seçmenlerin sadece yüzde 25’i ana muhalefet lideri olarak Merz’in iyi iş çıkardığını, yüzde 51’i ise bunun tam aksini düşünüyor. “Friedrich Merz başbakanlık makamı için uygun mudur?” sorusuna seçmenlerin sadece yüzde 20’si “Evet” derken, yüzde 63’ü “Hayır”, yüzde 17’si de “Bilmiyorum” yanıtı verdi. CDU/CSU’lu seçmenlerin yüzde 51’i de Merz’i başbakanlık makamına layık görmezken, sadece yüzde 36’sı destek verdi.
Aynı kamuoyu yoklamasına göre bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU yüzde 26, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 22, SPD yüzde 18, Yeşiller yüzde 14, FDP yüzde 7, Sol Parti yüzde 5 oy alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!