‘Son Nesil’e isyan

Güncelleme Tarihi:

‘Son Nesil’e isyan
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2023 10:08

Almanya’da Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) oluşan dönemin ‘büyük koalisyon hükümeti’, 2021 yılı ortalarında Almanya’da emisyon oranının 1990 yılına kıyasla yüzde 65 azaltma kararı aldı.Ve 2045 yılına kadar da nötr iklim olma hedefi belirlendi.

Haberin Devamı

‘Son Nesil’e isyan
AMA bu hedefe ulaşılmasının daha da hızlandırılması isteyen iklim aktivistleri ‘Letzte Generation’ (Son Nesil) adı altında bir araya gelerek Başbakanlık binası yakınlarında açlık grevi başlattı.
Daha sonraki günlerde de sokaklara döküldü.
*
8 Aralık 2021’de iktidara gelen Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) de bu hedefe ulaşmak vaadiyle göreve başladı.
Ama aralarında İsveç’te 2018 yılında “Skolstrejk för Klimatet” (İklim için okul grevi) sloganıyla iklim değişikliği savaşı başlatan Greta Thunberg’in sonradan ‘Fridays for Future’ (Gelecek her cuma) adını alan hareketinin Almanya’daki taraftarlarının da bulunduğu Son Nesil, bu süreyi uzun buldu.
Daha yeni hükümet göreve başlayalı bir hafta bile olmadan, Son Nesil, otoyollarda hızın 100 km. ile sınırlandırılması, toplu taşıma araçlarıyla seyahatlerde aylık bilet ücretinin sürekli olarak 9 Euro’ya düşürülmesi ve kurayla çekilerek saptanacak 160 kişiden oluşacak bir Toplum Konseyi’nin Almanya’da petrol, maden kömürü ve gaz kullanımının 2030 yılına kadar sonlandırılması için bir plan hazırlamasını talep etti.
Ve 14 Aralık 2021’de başbakanlığın duvarına “Yemeği kurtarmak için tarımda dönüşüm şimdi! 2030” sloganını yazdılar.

Haberin Devamı

EYLEMLER GİDEREK SERTLEŞTİ
Son Nesil aktivistleri 2022 yılının başından itibaren de eylemlerini artırdı.
Şubat ayında başbakanlığın önündeki çimenlik alana patates ektiler.
Haziran ayında da yine başbakanlığın önüne “Delmek yerine petrolden tasarruf edin” yazılı dev bir afiş astılar.
Daha sonraki günlerde bazı bakanlıkların yanı sıra koalisyon hükümetini oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP’nin genel merkezlerinin duvarına yazılar yazıp, boya fırlattılar.
Son Nesil eylemcileri, başkent Berlin başta olmak üzere, Almanya’nın büyük kentlerinde trafiğin yoğun olduğu saatlerde caddelere yatarak ellerini yollara yapıştırıp trafiği altüst ettiler.
Almanya’nın çeşitli kesimlerinde otoyollarda da aynı eylemlere giriştiler.
*
Son Nesil aktivistleri, ülkenin çeşitli kesimlerinde sanat müzelerinde de eylemlerde bulundular.
Potsdam’daki Barberini Müzesi’nde sergilenen ünlü Fransız ressam Claude Monet’nin ‘Les Mueles’ (Saman Yığınları) serisi eserlerinden birine patates püreli saldırıda bulundular.
Dresden’deki sanat galerisinde İtalyan sanatçı Raffael’in (Raffaelo Sanzio) ‘Sixtinische Madonna’ isimli meşhur eserindeki meleklerin üzerine ellerini yapıştırarak zarar verdiler.
Tabii caddelerin ve otoyolların bloke edilmesi, sanat eserlerine zarar verilmesi, Son Nesil’e tepki ve eleştirileri artırdı.
Hatta Almanya’nın bazı kentlerinde caddelerin ortasında yere yatarak ellerini tutkalla yapıştıran eylemcilere kızıp tekme-tokat saldıranlar bile oldu.

Haberin Devamı

DESTEK HER GEÇEN GÜN AZALIYOR
İşte Son Nesil aktivistleri, bugün itibariyle başkent Berlin’de ‘hayatı durduracaklarını’ birkaç gün öncesinden ilan etti.
Taleplerinin dikkate alınması için eylemlerin Federal Meclis, Başbakanlık ve bakanlıkların yakınlarında başlatılacağı da açıklandı.
Daha sonraki günlerde de eylemlerin kentin çeşitli kesimlerinde yaygın bir biçimde sürdürüleceği de.
Ama Son Nesil, pazartesiyi bile beklemeden cumartesi günü Berlin’de eylemlere başladı.
Aktivistler, başkent Berlin’in ünlü Kurfürsten Damm Caddesi (Ku’Damm) üzerindeki lüks butiklerin ve mağazaların vitrinlerine yangın söndürücü aletlerden boyalar fışkırttılar.
Ve lüks butiklerin ve mağazaların vitrinlerine “Zenginler özgürlüklerini parayla satın alamazlar” sloganları yazdılar.
Sosyal medyada bu video görüntülerini paylaşırken, “Doğu Afrika’da her 48 saniyede bir kişi açlıktan ölürken, Almanya’da zenginlerin bu lüks yaşamı kabul edilemez” görüşünü de vurguladılar.
Yapılan son kamuoyu yoklamalarına göre Almanya’da iklim aktivistlerine destek her geçen gün azalmaktadır.
Daha önceki dönemlerde yüzde 80’lere ulaşan destek, şu anda yüzde 44 civarındadır.
Bu da çok açık bir biçimde, halkın yavaş yavaş Son Nesil’e isyan etmeye başladığını göstermektedir.
Oysa ki, politik değişim gibi iklim korumasında da hedefe ulaşmak ancak halkın desteğiyle mümkündür.
O nedenle Son Nesil aktivistleri bu gerçeği hiçbir zaman göz ardı etmemeliler.
Ve bunu hiçbir zaman akıllarından da çıkarmamalılar.
Aksi halde Son Nesil aktivistleri, kendileri hayal kırıklığına uğradığı gibi gelecek nesillerin geleceklerini de karartırlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!