Sol Parti’de yeniden yapılanma atağı

Güncelleme Tarihi:

Sol Parti’de yeniden yapılanma atağı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2023 11:56

10 milletvekilinin ayrılması üzerine Federal Meclis Grubu statüsünü kaybeden Sol Parti, yeniden güçlenmek için yeni bir program belirledi. Kurultayda yeniden Eş Başkan seçilen Janine Wissler, “Hedefe ancak ‘yenilenme, açılma ve değişimle’ ulaşabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 26 Eylül 2021’de yapılan genel seçimlerde toplam oyların sadece yüzde 4.9’unu alarak yüzde 5 barajına takılan, ancak adayları 3 seçim bölgesinde en fazla oyu aldığı için Federal Meclis’e 39 milletvekili gönderen Sol Parti, son aylarda yaşadığı sıkıntıları atlatmak için harekete geçti. Hafta sonu Augsburg’da yapılan kurultayda, Janine Wissler ile Martin Schirdewan’ın yeniden Eş Başkan seçilirken, partinin kendisini yenileyerek güçlenmesi için izlenen sosyal politikanın daha görünür hale getirilmesi için daha yoğun çaba gösterilmesi karara bağlandı. Eş Başkan Janine Wissler, Sol Parti’nin hedefine ancak ‘yenilenme, açılma ve değişimle’ ulaşılabileceğinin altını çizdi. Delegelere hep birlikte hareket ederek Sol Parti’yi yeniden güçlendirme çağrısında bulunan Wissler, “Sosyal adalet ve barış politikamızda kararlı olduğumuzu gösterir, bu yöndeki hedeflerimizi insanlarımıza daha iyi anlatırsak, bunu başarırız” dedi. Kurultay’da, yeni bir parti kurmak için Sol Parti’den ayrılan Sahra Wagenknecht ile 9 milletvekili de tartışıldı. Ayrılıkların ardından Federal Meclis Grubu statüsünü kaybeden Sol Parti’nin kurultayında Wagenknecht ve diğer milletvekilleri için “Almanya’da sola ihanet” suçlamasında bulunuldu.

Haberin Devamı

Sol Parti’de yeniden yapılanma atağı
Martin Schirdewan, Janine Wissler

AP ADAYLARI DA BELİRLENDİ
Augsburg’daki kurultayda, partinin yeni programı da belirlendi. En önemli hedefler arasında ‘ücret kaybı olmadan hafta 4 gün çalışma, asgari saat ücretinin 15 Euro’ya yükseltilmesi, varlıklılardan ve yüksek kazançlılardan daha fazla vergi alınması ile taze borç alınmadan dengeli bütçe uygulamasına son verilmesi’ yer aldı.
Kurultayda ayrıca Almanya’da 9 Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili seçimleri için adaylar da belirlendi. Eş Başkan Martin Schirdewan ilk sırayı, sığınmacı ve iklim aktivisti Carola Rackete ikinci sırayı aldı. AP milletvekili Özlem Demirel, Gerhard Trabert ve Ines Schwerdtner ilk 5 sırada yerlerini aldı. Martin Günther, Desiree Becker, Alexander Kauz, Lea Reisner ve Lucas Fiola da aday listesine girmeyi başardı. 2019 yılında yapılan AP seçimlerinde yüzde 5.5 oy alan Sol Parti 5 milletvekili çıkarmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!