Söder’in yaptığı, seçim kampanyası manevrası

Güncelleme Tarihi:

Söder’in yaptığı, seçim kampanyası manevrası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2023 10:41

Federal Nükleer Atık Bertaraf Güvenliği Dairesi (BASE), Bavyera’nın, kapatılan nükleer santralların eyalet sorumluluğu altında işletilmeye devam edilmesi yönündeki talebini eleştirdi. Alman Haber Ajansı’na (dpa) konuşan BASE Başkanı Wolfram König, “Bavyera Başbakanı’nın talepleri, Almanya’da nükleer güvenliğin siyasi sorumluluğunun federal hükümette olmasının ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor” dedi.

Haberin Devamı

“FEDERAL Meclis ve Bavyera da dahil olmak üzere tüm eyaletler nükleer enerjiyi aşamalı olarak durdurmayı kabul etmekle kalmamış, aynı zamanda bilimsel kriterlere göre nihai bir depo arayışını da başlatmıştır” diyen König, Bavyera’nın talep ettiği özel durumun mevcut yasalarla çeliştiğini ve nihai bir depo arayışını tehlikeye attığını vurguladı. Federal Çevre Bakanı Steffi Lemke de Söder’in önerisini reddetti. Lemke, anayasaya göre nükleer enerji sorumluluğunun federal hükümete ait olduğunu açıkladı. ‘Isar 2’ reaktörüne enerji üretimi için verilen iznin dolduğunu söyleyen Lemke, “Tabiri caizse, reaktör için yeni bir lisans gerekiyor. Söder’in nükleer güvenlikle ilgili lisanslama ve anayasal konuları pervasızca görmezden gelmesi üzücü. Sayın Söder’in radyasyondan korunma çıkarlarına aykırı olarak nükleer santralların sökülmesini geciktirmeye yönelik spekülasyonları göz önüne alındığında, Bavyera hükümetinin nükleer santralın şu anda askıda olan sökümünü nasıl sorumlu bir şekilde gerçekleştirmeyi planladığı sorusu ortaya çıkmaktadır” dedi.

Söder’in yaptığı, seçim kampanyası manevrası
KRİZ SONA ERMEDİĞİ SÜRECE...
Bavyera Başbakanı Markus Söder, Almanya’daki son üç nükleer santralın da devre dışı kalmasının ardından ‘Isar 2’ nükleer santralın eyalet sorumluluğu altında üretime devam etmesini istemişti. Bild am Sonntag gazetesine demeç veren CSU lideri Söder, federal hükümetin, ‘nükleer enerjinin sürekli işletilmesi için ayrı bir eyalet sorumluluğu’ oluşturması gerektiğini söylemişti. Bunun için Bavyera Atom Enerjisi Yasası’nda buna uygun bir değişiklik de yapılabileceğini gündeme getirdi. Söder, “Kriz sona ermediği ve yenilenebilir enerjiye geçiş başarılı olmadığı sürece, on yılın sonuna kadar her türlü enerjiyi kullanmak zorunda kalacağız” derken, Bavyera’nın nükleer füzyon araştırmalarında da öncü olmak istediğini söylemişti. Nükleer atıkların kullanılabilirliğine yönelik ulusal bir araştırma stratejisine acilen ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Söder, gelecek nesillere sadece bir depoyu tartışmayı değil, aynı zamanda sorumlu ve teknolojik bir çözüm için yenilikçi planlar geliştirmeyi de borçlu olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

SÖDER’İN TALEPLERİ PARTİ TAKTİĞİ
Ekim ayında Bavyera’da eyalet seçimi var. Yeşiller Meclis Grup Başkanı Britta Hasselmann, Bavyera Başbakanı Söder’i, taleplerinin tamamen parti taktiği olduğu gerekçesiyle eleştirdi. Hasselmann dpa’ya yaptığı açıklamada “Söder’in açıklamaları şeffaf bir seçim kampanyası manevrasıdır. Atom Enerjisi Yasası 2017’den beri nükleer santralların derhal sökülmesini gerektiriyor. Söder şimdi bir nükleer santralın sökülmesini engellemek ya da geciktirmek istiyorsa, bunun Bavyera Çevre Bakanlığı’na karşı sorumluluk taleplerini tetikleyip tetiklemediği incelenmelidir” dedi.

BAKMADAN GEÇME!