‘Sığınmacılara ödemeler azaltılsın’

Güncelleme Tarihi:

‘Sığınmacılara ödemeler azaltılsın’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2023 11:41

Almanya’da muhalefet partilerinin yanı sıra SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti de düzensiz göçün ve sığınmacı sayısındaki artışın engellenmesi için daha katı kararlar alınmasıyla ilgili öneriler gündeme getiriyor. Hükümet ortağı FDP, sığınmacılara yapılan ödemelerin büyük ölçüde azaltılmasını istedi.

Haberin Devamı

ALMANYA Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP) ile Adalet Bakanı Marco Buschmann (FDP), Welt am Sonntag gazetesinde yayınladıkları ortak makalede, sosyal sisteme göçün engellenmesi için diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yapılan ödemeler de göz önünde bulundurularak sığınmacılara yapılan ödemelerin belirgin şekilde kısıtlanmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladılar. AB genelinde her 3 sığınma başvurusundan birinin Alman makamlarına yapıldığını hatırlatan Lindner ve Buschmann, bunun, Almanya’da sığınmacılara daha fazla ödeme yapılmasından kaynaklandığına işaret ettiler. Ödemelerin yanı sıra işlemlerin devam etmesi halinde sığınma başvurusunda bulunanlara 18 aya kadar ‘Yurttaş Parası’ düzeyinde ödeme yapılmasının Almanya’yı sığınmacılar için cazip hale getirdiğini belirten Lindner ile Buschmann, “Sığınma başvuruları reddedilenlere ödemeler tamamen durdurulmalı. Başka bir AB ülkesi üzerinden gelerek Alman makamlarına sığınma başvurusunda bulunanlara, geldikleri ülkelerde ödenen miktarda parasal yardımda bulunulmalı” önerisini yaptılar. Lindner ve Buschmann, Almanya eski Başbakanı Angela Merkel’in “Wir schaffen das” (Beceririz, başarırız, üstesinden geliriz) politikası yerine “Biz daha iyi yapmalıyız” hedefiyle reel politikaya geçilmesini de gündeme getirdiler. Son dönemlerde kendilerinin yanı sıra CDU/CSU’nun da gündeme getirdiği ve SPD’nin de destek verdiği sığınmacılara nakit para yerine temel tüketim ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ‘Prepaid Card’ (yüklenilen miktarda harcama yapılabilen ön ödemeli kart) verilmesinin en doğru yöntem olacağını da yinelediler.

Haberin Devamı

SOMUT ÖNERİ BEKLİYORUZ
CDU Genel Başkanı Friedrich Merz de CDU’lu Schleswig-Holstein Eyalet Başbakanı Daniel Günther de Almanya’ya sığınanların sayısının çok yüksek olduğunu ve başvuruları geri çevrilenlerin sınır dışı edilmelerinin hızlandırılmasını gerektiğini söyleyen Başbakan Olaf Scholz’dan somut öneri beklediklerini açıkladılar. Günther “Şansölye Scholz, kasım ayının ikinci haftasında eyalet başbakanları ile yapılacak toplantıya somut önerilerle gelmeli” dedi. Bakanlar Kurulu’nda onay verilen düzensiz göçle ilgili yeni yasa tasarısının yetersiz olduğunu belirtirken Merz ise “Yapılan değerlendirmelere göre, yeni tasarının yasalaşması halinde sınır dışı edilenlerin sayısı yılda en fazla 960 artış gösterecektir. Bu da hiçbir işe yaramayacağı anlamına gelmektedir. Biz ancak sığınmacı sayısını büyük ölçüde azaltacak yasal düzenlemeleri hayata geçirmek için işbirliğine varız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!