‘Ukrayna konusunda bir şeyler yapabilen tek kişi Erdoğan’

Güncelleme Tarihi:

‘Ukrayna konusunda bir şeyler yapabilen tek kişi Erdoğan’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2023 12:25

Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, savaşın ilk dönemlerinde Rusya-Ukrayna arasındaki İstanbul’da ve diğer kentlerde yapılan barış görüşmelerini ABD’nin engellediğini iddia etti. Batı’nın tutumunu eleştiren Schröder, “Scholz ve Macron neden silah teslimatını bir görüşme teklifiyle birleştirmedi?” diye sordu. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini etkilediğini belirten Schröder, “Bir şeyler yapabilen tek kişi, tahıl anlaşmasıyla Erdoğan oldu. Beni asıl etkileyen de bu” dedi.

Haberin Devamı

RUSYA’ya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla bilinen Gerhard Schröder, Ukrayna savaşının başlamasından sonra Rusya ile bağlarını koparmadığı için ülkesinde adeta linç edilmişti. Ülkesinde neredeyse istenmeyen adam ilan edilen ve partisi SPD’den ihraç talepleri bile gündeme gelen Schröder, tüm baskılara rağmen Rusya ile arasına mesafe koymadı. Berlin’de yayımlanan Berliner Zeitung gazetesine konuşan Schröder, o günlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Savaşın başlamasından yaklaşık iki hafta sonra Mart 2022’de Alman hükümetine bilgi vermeden Putin’le görüşmek için Moskova’ya gittiğini, Ukrayna’dan, Rusya ile arabuluculuk yapması yönünde bir talep aldığını belirten Schröder, şunları söyledi:

‘HİÇBİR ŞEY OLAMAZDI ÇÜNKÜ...’
“Soru, Putin’e bir mesaj iletip iletemeyeceğimdi. Ukrayna Cumhurbaşkanı ile çok yakın ilişkisi olan biri de gelecekti. Bu kişi, Ukrayna’nın şu anki Savunma Bakanı Rüstem Umerov’du. Mart 2022’de İstanbul’da Rüstem Umerov ile yapılan barış görüşmelerinde Ukraynalılar barış konusunda anlaşmaya varamadılar çünkü buna izin verilmiyordu. Konuştukları her şeyi önce Amerikalılara sormak zorundaydılar. Umerov ile iki görüşme yaptım, ardından Putin ile görüştüm ve sonra Putin’in elçisi ile görüştüm. Umerov görüşmeyi Zelenski’nin selamlarını ileterek açtı. Avusturya modeli ya da 5+1 modeli Ukrayna’nın güvenlik garantileri için bir uzlaşma olarak önerildi. Umerov bunu iyi buldu. Diğer noktalarda da istekli olduğunu gösterdi. Ukrayna’nın NATO üyeliği istemediğini de söyledi. Ayrıca Ukrayna’nın Rusçayı Donbas’a yeniden sokmak istediğini de söyledi. Ama sonuçta hiçbir şey olmadı. Benim izlenimim; Hiçbir şey olamazdı çünkü diğer her şeye Washington’da karar verilmişti.”

Haberin Devamı

‘KONGREDEKİ KAOSA BAKIN’
“7 ve 13 Mart tarihlerinde yapılan görüşmelerde barış yönünde olumlu adımlar atıldı. Bence Amerikalılar, Ukrayna ve Rusya arasında bir uzlaşma istemiyorlardı. Amerikalılar, Rusları baskı altında tutabileceklerini düşünüyorlar. Şimdi ise ABD tarafından kısıtlanan iki aktör, Çin ve Rusya, güçlerini birleştiriyor. Amerikalılar her iki tarafı da kontrol altında tutabilecek kadar güçlü olduklarına inanıyorlar. Benim naçizane görüşüme göre bu bir hata. Amerikan tarafının şu anda ne kadar parçalanmış olduğuna bir bakın. Kongredeki kaosa bakın.”

Haberin Devamı

‘BENİ ETKİLEYEN ERDOĞAN OLDU’
Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerine Batı’nın katkı vermemesini de eleştiren Schröder, Ukrayna’ya silah verilmesinin uzun süreli bir çözüm olmayacağını belirtirken, “Scholz ve Macron neden silah teslimatını bir görüşme teklifiyle birleştirmedi?” diye sordu. Bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini etkilediğini belirten Schröder, “Bir şeyler yapabilen tek kişi, tahıl anlaşmasıyla Erdoğan oldu. Beni asıl etkileyen de bu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!