Scholz’a destek dibe vurdu

Güncelleme Tarihi:

Scholz’a destek dibe vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2023 11:18

Almanya’da halkın büyük bir bölümünün Başbakan Olaf Scholz’un çalışmalarından memnun olmadığı, ana muhalefet CDU/CSU’nun da şu anda hükümeti oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP’den daha başarılı bir politika izleyeceğine inanmadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

ALMAN Devlet Televizyonu ZDF adına yapılan son ankette, Başbakan Scholz’un çalışmalarından memnuniyetin göreve başlamasından bu yana en düşük seviyede olduğu saptandı. Almanların yüzde 51’i “Memnun değiliz” derken, ‘memnun’ olanların oranı yüzde 43’te kaldı. Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yandaşlarının yüzde 86’sının, CDU/CDU’luların yüzde 64’ünün, Sol Partililerin yüzde 53’ünün ve hükümet ortağı FDP’lilerin yüzde 55’inin Şansölye Scholz’un çalışmalarından memnun olmadığı belirlendi. Aynı kamuoyu yoklamasına göre, ana muhalefet CDU/CSU’ya da güven düştü. Almanların sadece yüzde 27’sinin CDU/CSU’nun şu andaki hükumetten daha iyi görev yapacağını düşündüğü, yüzde 52’sinin “Değişmez”, yüzde 17’sinin de “Daha kötü yapar” dediği saptandı. Almanların yüzde 69’unun ise CDU lideri Friedrich Merz’in başbakanlığa layık olmadığını düşündüğü kaydedildi. CDU/CSU’lu seçmenlerin de yüzde 50’inin aynı görüşü paylaştığı belirlendi.

Scholz’a destek dibe vurdu
‘AfD KONUMUNU KORUDU’
Son dönemlerde sistematik olarak oy oranını artıran AfD ise konumunu korudu. Ankete göre, Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU yüzde 26, AfD yüzde 20, SPD yüzde 19, Yeşiller yüzde 15, FDP yüzde 7, Sol Parti ise yüzde 5 oy alacak. Bu veriler ışığında SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti çoğunluğu kaybederken, CDU/CSU ile SPD’nin ‘büyük koalisyon’ oluşturmasının mümkün olmadığına dikkat çekildi.
Halkın yarıdan fazlası çalışmalarından memnun olmadığı halde, ‘en çok sempati duyulan politikacılar’ arasında Şansölye Scholz ikinci sırada yer aldı. Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius ilk sırayı korurken, CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder üçüncü, FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner dördüncü, Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach beşinci sırada yer aldı.
Scholz’a destek dibe vurdu
‘DAHA DA KÖTÜLEŞECEK’
Almanların büyük bir bölümünün ekonomik durgunluktan tedirginlik duyduğu da belirlendi. Halkın yüzde 61’inin “Ekonomi daha da kötüleşecek” görüşünü paylaştığı, yüzde 31’inin de umudunu kaybetmediği saptandı. Hükümetin belirli koşullarla esrar kullanımı ve satışına izin verilmesi planına halkın yüzde 50’sinin destek verdiği, yüzde 45’inin karşı çıktığı ve yüzde 5’inin de ‘kararsız’ olduğu belirlendi. Sol Partililerde destek yüzde 84’ü, Yeşiller seçmeninde yüzde 68’i ve SPD seçmeninde yüzde 50’yi bulurken, AfD’lilerin yüzde 59’unun, CDU/CSU’luların yüzde 67’sinin karşı olduğu ortaya çıktı. FDP’lilerin çoğunun ise bu konuda ‘kararsız’ olduğu kaydedildi.

 

BAKMADAN GEÇME!