Scholz da Schröder gibi olur mu?

Güncelleme Tarihi:

Scholz da Schröder gibi olur mu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2022 09:10

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, seçim öncesi verilen sözü yerine getirmek için ‘Hartz IV’ olarak bilinen ‘İşsizlik Parası 2’ yerine ‘Vatandaşlık Parası’nı (Bürgergeld) hayata geçirmek için ilk somut adımı attı.

Haberin Devamı

Scholz da Schröder gibi olur mu
HÜKÜMETİN hazırlayıp sunduğu tasarının Federal Meclis’teki tartışmaları sırasında, tam kavga edermiş gibi bir atmosfer vardı.
Konuşmacıların hemen hemen hepsi de konuşmalarını yüksek sesle bağırıp çığırarak yaptı.
Bu durum, oturum salonunun üst katında yerlerini almış izleyicilerin de dikkatinden kaçmadı.
Hatta birbirlerine “Burada hep böyle mi konuşuluyor acaba?” diye soranlar bile vardı.
‘Harz IV’, 16 yılı aşkın süre Almanya’nın başbakanlığını yapan Almanların “Kara dev” dedikleri CDU’lu Helmut Kohl’ün iktidarına 1998 yılında son veren SPD’li Gerhard Schröder’in projesiydi.
O dönemlerde ülkede işsiz sayısı 4.3 milyon sınırını aşmıştı.
Schröder, seçim kampanyası sırasında gittiği her yerde, iktidara gelmeleri halinde işsiz sayısını azaltacaklarının sözünü verdi.
Tabii başlangıç döneminde başka öncelikleri olduğundan ve işsiz sayısı da düşüş gösterdiğinden, işsizlikle mücadele için özel bir proje üretmedi.
Ancak zamanla işsiz sayısı yeniden artış göstermeye başlayınca, 2002 yılındaki genel seçim öncesi Almanya’nın otomotiv devlerinden Volkswagen’in (VW) Yönetim Kurulu Üyesi Peter Hartz öncülüğünde 15 kişilik bir komisyon oluşturarak ‘İş piyasasında reform paketi’ hazırlalamalarını istedi.
2002 yılı eylül ayında yapılan seçimlerden SPD ile Yeşiller yine zaferle çıkınca Schröder, ‘Teşvik etmek ve talep etmek’ üst başlıklı ‘Gündem 2010’ adı altındaki reform paketini 2003 yılı mart ayında ilan etti.
Uzun süreli işsizler ile sosyal yardım alanlara yapılan ödemeler birleştirilerek, halk arasında ‘Hartz IV’ olarak bilinen ‘İşsizlik Parası 2’ uygulaması 1 Ocak 2005 tarihinde hayata geçirildi.

Haberin Devamı

BÜYÜK ÖLÇÜDE OY KAYBETTİ
Tabii Schröder hükümetinin bu reform planına halk yoğun tepki gösterdi.
Sendikalar da...
Başta eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan eyaletlerde olmak üzere Almanya’nın çeşitli kesimlerinde protesto gösterileri düzenlendi.
‘Hartz IV’ yüzünden o dönemde yapılan Eyalet Parlamentosu seçimlerinde SPD büyük ölçüde oy kaybına uğradı.
SPD, 22 Mayıs 2005’te Almanya’nın en yoğun nüfuslu eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da (KRV) yapılan seçimleri de kaybedince, partinin Genel Başkanı Franz Müntefering, aynı akşam “Erken seçim” dedi.
Ve 18 Eylül 2005’te yapılan genel seçimlerden CDU/CSU ‘en güçlü kanat’ olarak çıkınca, Schröder koltuğundan oldu.
Seçim akşamı Alman televizyonlarında canlı yayınlanan parti liderlerinin katıldığı ‘Filler Buluşması’ programında Schröder, bir soru üzerine, “Siz gerçekten başbakan olmak istediğini söyleyen Bayan Merkel’in görüşme önerisine benim partimin evet diyeceğine inanıyor musunuz? Kiliseyi köyde bırakalım” yanıtını verdiği halde, CDU/CSU ile SPD büyük koalisyon hükümetini kurdu.
Ve Merkel de Schröder’in koltuğuna oturdu.
Hem de 16 yıl boyunca...
İşin ilginç yönü Schröder’i koltuğundan eden ‘Hartz IV’ Merkel’in işine yaradı.
Daha sonraki yıllarda Almanya’da işsiz sayısı sistematik olarak düştü.
Almanya, işsiz sayısının şu anda 1.8 milyon civarında olmasını Schröder’in ‘Gündem 2010’ reformuna borçlu.

Haberin Devamı

SCHOLZ NASIL ETKİLENECEK?
İşte şimdi de SPD’li Olaf Scholz başbakanlığındaki koalisyon hükümeti, “Son 20 yılın en büyük sosyal reformu” diyerek ‘Vatandaşlık Parası’nı hayata geçirmek istiyor.
Ana muhalefet CDU/CSU, SPD başta olmak üzere hükümet partilerini ‘sosyal devleti çökertmek istemekle’ suçluyor.
Böyle bir uygulamanın, “Nasıl olsa devlet bizi besliyor, neden iş arayalım? Neden önerilen işi kabul edelim?” diyerek işsizleri iş piyasasından uzaklaştırıp devlete yük olacaklarını ileri sürüyor.
Tabii ‘Vatandaşlık Parası’nı Eyaletler Meclisi’nde bloke edeceklerini de.
Her ne kadar hükümet partileri, CDU/CSU’yu ‘fake news’ (yalan haber) yaymakla suçlasalar da Almanya’da ‘bu yalanlara’ inananların sayısı da her geçen gün artmaktadır.
Evet...
‘Hartz IV’ SPD’li Schröder’i bitirip koltuğundan etti.
Bakalım Vatandaşlık Parası SPD’li Olaf Scholz’u nasıl etkileyecek?
Bekleyip göreceğiz...

 

 

BAKMADAN GEÇME!