‘Savaşın sonlanması için yeterince diplomatik çaba harcanmadı’

Güncelleme Tarihi:

‘Savaşın sonlanması için yeterince diplomatik çaba harcanmadı’
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2023 12:08

Rusya’nın başlattığı savaş sonrası uzun süre Ukrayna’ya yeterince yardım etmediği suçlamalarına maruz kalan Almanya’da hükümetle ilgili tartışmalar, Leopard tankları verme kararından sonra da devam ediyor. Sol Partili Sahra Wagenknecht ile feminist yazar Alice Schwarzer’in yayınladığı ‘Barış Manifestosu’ öncülüğünde bir grup, Ukrayna’ya silah yerine diplomatik çözümü gündeme getiriyor.

Haberin Devamı

ARD televizyonu adına yapılan bir kamuoyu yoklaması, Almanların yaklaşık yarısının Ukrayna’ya silah yardımından yana olduğunu ortaya çıkardı. Yapılan ankete katılanların yüzde 47’si Ukrayna’ya silah desteğinin ‘ölçülü’ olduğunu belirtirken, yüzde 31’i karşı çıktı. Ancak çoğunluk diplomatik yolların yeterince kullanılmadığını düşünüyor. Alman hükümetinin Ukrayna’ya savaş tankları tedarik etme kararının ardından, Ukrayna’ya silah desteğinin çok ileri gittiğini düşünenlerin oranı şubat ayında artmıştı. Bu oran ocak ayında yüzde 26 iken şubat ayında yüzde 35’e yükselmişti. Ancak mart ayında bu oranın yeniden düştüğü gözlendi. Ankete katılanların sadece yüzde 31’i Ukrayna’ya silah desteğinin çok ileri gittiğini düşünüyor.

DAHA FAZLA YAPTIRIM İSTENDİ
Ankete katılanların yüzde 53’ü savaşı sona erdirmeye yönelik diplomatik çabaların kendileri için yeterince yapılmadığı görüşünde. Savaşı sona erdirmek için diplomatik çabaların yeterince yapılmadığını düşünenlerin bile prensipte silah sevkiyatını kabul ettiği belirtildi. Öte yandan ankete katılanlar daha fazla yaptırım uygulanmasını istedi. Rusya’ya yönelik yaptırım tedbirlerinin değerlendirilmesinde, yaptırımların yeterince ileri gitmediğini düşünenlerin oranı beş puan artarak yüzde 43 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!