Sağlık sigorta primlerine zam

Güncelleme Tarihi:

Sağlık sigorta primlerine zam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2023 10:51

Almanya’da yasal sağlık sigortası primlerine yeni yılda ciddi fiyat artışları yapılacak. Sağlık sigortalarında milyarları bulan açığı telafi etmek üzere 2024 yılı için ortalama ek katkı payı 0.1 puan artırılarak yüzde 1.7’ye yükseltilecek. Sağlık sigortası fonları yıl sonunda artışa karar verecek.

Haberin Devamı

BAZI sigortalar, bakanlık tarafından açıklanan artıştan bile önemli ölçüde daha yüksek katkı payı aldıkları için her sigortanın artış yapmaması bekleniyor. 8 milyondan fazla sigortalısı olan Barmer Sağlık Sigortası, önceki gün ek katkı payını 0.69 puan artırarak yüzde 2.19’a yükseltmeye karar vermişti. Üyeleri çoğunlukla Saksonya ve Thüringen eyaletlerinde yaşayan AOK Plus’in yaklaşık 3.5 milyon üyesi de daha yüksek katkı payı ödeyecek. AOK Plus üyeleri için ek katkı payı yüzde 1.5’ten yüzde 1.8’e yükselecek. Salı günü Knappschaft sigortası da katkı paylarında yüzde 1.6’dan yüzde 2.2’ye ciddi bir artış açıkladı.

EK KATKI PAYI BRÜTTEN ALINIYOR
Buna karşın, yüzde 1.2 katkı payı alan ve yaklaşık 11 milyon sigortalısı olan Techniker Krankenkasse ile yüzde 1.7 katkı payı alan ve yaklaşık 5 milyon sigortalısı olan DAK Gesundheit gibi büyük sigorta şirketleri ek katkı payını sabit tutacaklarını açıkladılar. Ek katkı payı, brüt ücretler üzerinden alınıyor. Sağlık sigortasında genel oran olan ise yüzde 14.6. Katkı payları bunun üzerine ilave ediliyor. Bu yük işverenler ve çalışanlar tarafından paylaşılıyor. Dolayısıyla 0.1 puanlık bir artış, yıllık 49 bin 260 Euro brüt maaş alan ortalama bir çalışana ve işverenine yılda yaklaşık 50 Euro’ya mal oluyor.

 

BAKMADAN GEÇME!