‘Rusya uluslararası değerlerimize ve normlarımıza da saldırıyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Rusya uluslararası değerlerimize ve normlarımıza da saldırıyor’
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2022 10:58

Almanya’da Federal Hükümet ve eyalet başbakanlarının bir araya geldiği zirvede koronavirüs salgını, Ukrayna krizi ve enerji fiyatlarındaki artış ele alındı. Başbakan Olaf Scholz, Ukraynalı mülteciler konusunda eyaletlere destek sözü verdi.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Olaf Scholz, eyalet başbakanlarıyla yaptığı toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın, salgın sonrasında yeni bir kriz yaratığını belirten Scholz, Putin’in savaşın tek sorumlusu olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın tüm saldırgan eylemleri derhal durdurmaları ve Rus ordusunun Ukrayna’dan çekilmesi çağrısında bulunan Scholz, şunları söyledi: “Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’da savaş yürütüyor ve bu nedenle uluslararası değerlerimize ve normlarımıza da saldırıyor. Şu anda çoğu kadın ve çocuk milyonlarca insan Ukrayna’dan kaçıyor. Biz, savaştan kaçan ve Almanya’ya gelen herkese hızlı bir şekilde sığınma ve destek sağlamak istiyoruz. Ukrayna vatandaşları Almanya’ya vizesiz girebilir ve Almanya’da oturma izni alabilir. Uyum ve dil kursları, iş piyasasına erişim, çocuk bakımı ve danışmanlık gibi çok sayıda uyum önlemine erişimleri vardır. İlaç ve bandaj temini de dahil olmak üzere tıbbi bakım da sağlanmaktadır. Mültecilerin sağlık hizmetlerinden, tıbbi tedaviden yararlanma hakları var, yine ücretsiz olarak Kovid-19 aşısı olma ve koronavirüs testi yaptırma imkânına sahipler. Hastanelerde tedavi görmesi gereken Ukraynalı hasta ve yaralılar, yonca yaprağı yöntemiyle Almanya genelindeki hastanelere dağıtılacak.” 

Haberin Devamı

‘Rusya uluslararası değerlerimize ve normlarımıza da saldırıyor’

OKULLARA HIZLI ERİŞİM
Mültecilere gerekli yardımı sunmak ve onları baştan ve her düzeyde iyi bir şekilde entegre etmek için federal ve eyalet hükümetlerinin kreşe, okullara ve üniversitelere hızlı erişim sözü verdiğini belirten Scholz, ayrıca mülteci kadın ve çocukları şiddetten korumaya yönelik tedbirlerin de alınacağının altını çizdi. Federal, eyalet ve yerel yönetimlerin Ukrayna’dan gelen mültecilere mümkün olan en hızlı ve kolay şekilde yardım etme sorumluluğunu birlikte üstleneceğini bildiren Scholz, “Bu ortak görev, açıkça finans sorununu da kapsıyor. Hükümet olarak biz de yerel yönetimleri ve eyaletleri bu finansman konusunda destekleyeceğiz” dedi.
Rusya’dan gelen veya Rusça konuşan yurttaşları suçlamanın, aşağılamanın ve hatta fiziksel saldırıda bulunmanın hiçbir haklı gerekçesi olmadığını vurgulayan Scholz, “Bu nedenle, her suç tutarlı bir şekilde kovuşturulmalıdır. Devletin güvenlik vaadi, ayrım gözetmeksizin Almanya’daki herkes için geçerlidir. Biz barışı seven bir toplumuz ve öyle kalacağız” ifadelerini kullandı. Bir çalışma grubunun, önümüzdeki üç hafta boyunca mültecilerin barınma, bakım ve entegrasyon maliyetlerini tartışacak. 7 Nisan 2022’de federal ve eyalet hükümetlerinin bir sonraki turunda, genel bir finansman konsepti sunulacak ve somut kararlar alınacak. Federal İçişleri Bakanlığı verilerine göre Almanya’ya şu ana kadar 188 bin Ukraynalı mülteci geldi.

Haberin Devamı

‘ENDİŞELERİNİ ANLIYORUM’
Toplantıda koronavirüs salgınında son durum da ele alındı. Salgının önlenmesine yönelik tedbirlerin kaldırılması konusunda bazı eyaletlerin endişeli olmasını anlayışla karşıladığını ifade eden Scholz, salgının henüz bitmediğini ve koronavirüs vaka sayısını yüksek olduğunu söyledi. Scholz, ancak tüm bunlara rağmen hastanelerin dolmadığına ve sağlık sisteminin zorlanmadığına dikkati çekti. Olaf Scholz, aşılı olanların enfeksiyonu daha hafif atlattıklarını ifade ederken, vatandaşları bir kez daha aşı olmaya davet etti. Başbakan Scholz ayrıca maske kullanımına devam edilmesi ve sosyal mesafe kuralına uyulmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!