Rusya politikasını savundu

Güncelleme Tarihi:

Rusya politikasını savundu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2022 10:59

Ukrayna savaşı başladıktan sonra Rusya politikası ve özellikle ‘Kuzey Akım 2’ doğal gaz boru hattı projesi eleştirilen Almanya eski Başbakanı Angela Merkel, bu yöndeki kararlarını savundu. ‘Kuzey Akımı 2’ projesine özellikle ABD, Almanya’nın Rusya’ya bağımlı olacağı gerekçesiyle karşı çıkıyordu.

Haberin Devamı

Redaktionsnetzwerk Deutschland adlı medya grubuna konuşan Merkel, “Ticaret yoluyla değişime değil ancak ticaret yoluyla dünyanın en büyük ikinci nükleer gücüyle bağlantı kurulacağına inandım” dedi. Merkel, bu yöndeki kararı almanın kolay olmadığını belirtirken, “O zamanki tez şuydu; Eğer ‘Kuzey Akımı 2’ açılırsa, Rusya, Ukrayna’ya gaz vermez veya doğrudan Ukrayna’ya saldırır’dı. Ancak Rusya 24 Şubat’ta Ukrayna’ya savaş açtığı ve o tarihte henüz ‘Kuzey Akımı 2’ projesi açılmamıştı. Bu bağlamda gaz, bir silah değildi” dedi.
‘Kuzey Akımı 2’ projesine onay verirken ekonomik çıkarların düşünüldüğünü vurgulayan Merkel, “O zamanlar Alman ekonomisi, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden ve daha sonra ABD’den gelen sıvı gazdan ekonomik olarak daha ucuz olduğu için Rusya’dan boru hattıyla gaz alımını tercih etti” dedi. Merkel, Almanya’da iki sıvı gaz (LNG) terminalinin inşasını desteklemek için vergi mükelleflerinin parasını kullanmaya niyetli olduklarını ifade ederken, “Ancak görev süremin son gününe kadar hiçbir şirket Almanya’da bir LNG terminali inşa etmedi. Çünkü yüksek fiyat nedeniyle uzun vadeli kapasiteleri önceden rezerve edecek hiçbir ithalatçı yoktu” şeklinde konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!