‘Pandemi sona erdi, Endemik durumdayız’ deyip tedbirlerin kaldırılmasını istedi

Güncelleme Tarihi:

‘Pandemi sona erdi, Endemik durumdayız’ deyip tedbirlerin kaldırılmasını istedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2022 11:17

Almanya’da korona salgını döneminde popüler olan Charite Hastanesi ünlü virologlarından Christian Drosten’in “Korona salgını bitti” şeklindeki sürpriz açıklamasından sonra salgın tedbirleri yeniden gündeme geldi. Federal Adalet Bakanı FDP’li siyasetçi Marco Buschmann, aynı zamanda hükümetin salgın danışmanlarından olan Christian Drosten’in açıklamasından sonra, eyaletlerin yetkilerindeki tüm kısıtlamaların kaldırılmasını istedi.

Haberin Devamı

BUSCHMANN, yılın son günlerinde gelen sürpriz açıklamadan sonra Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Drosten’in en dikkatli bilim insanlarından biri olduğunu hatırlatırken, “Şimdi vardığı sonuç şu: Pandemi sona erdi. Endemik bir durumdayız” diye yazdı. Bakan, siyasetin bu açıklamadan sonuç çıkararak derhal tedbirleri kaldırmasını istedi. Almanya’da halen yürürlükte olan kısıtlamalar eyaletlere göre farklılıklar gösteriyor. Bazı kısıtlamalar ise eyaletlerde kaldırılmıştı. Örneğin, korona-pozitif kişilerin zorunlu izolasyona girmesiyle ilgili kuralı ilk olarak Bavyera ve Baden-Württemberg, kasım ayı ortasında kaldırmıştı. Schleswig-Holstein ve Hessen ise kısa bir süre sonra bunu takip etti ve ardından Rheinland-Pfalz ve Saarland eyaletleri de korona izolasyon zorunluluğunu kaldırıldı. Diğer eyaletlerde ise kural hâlâ geçerli.

‘Pandemi sona erdi, Endemik durumdayız’ deyip tedbirlerin kaldırılmasını istedi
SAĞLIK BAKANI YORUM YAPMADI
Maske kullanımı konusunda ise ülke genelinde geçerli olan bir düzenleme bulunuyor. Bavyera ve Saksonya-Anhalt eyaletleri, otobüs ve metrolarda maske takma zorunluluğunu kaldırdı. Schleswig-Holstein eyaletinde de maske takma zorunluluğu yıl sonunda sona erecek. Uzun mesafeli tren ve otobüslerde ise durum farklı. Burada maske takma zorunluluğu 7 Nisan’a kadar ülke çapında devam ediyor. Aynı durum doktor muayenehaneleri, klinikler ve bakım evleri için de geçerli. Bremen, toplu taşıma araçlarında maske takma zorunluluğunun sona ermesi için 1 Mart tarihini belirledi. Diğer eyaletlerde ise toplu taşımada maske zorunluluğu hâlâ devam ediyor. Korona salgını tedbirlerinin savunucusu olan Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach ise virolog Drosten’in açıklaması hakkında henüz bir yorumda bulunmadı.

BAKMADAN GEÇME!