Ortaklar arasında ‘ekonomi’ düğümü

Güncelleme Tarihi:

Ortaklar arasında ‘ekonomi’ düğümü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2023 11:04

Almanya’da ekonomik alanda yaşanan durgunluğun giderilmesi için FDP’li Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’in işletmelere ‘Kalkınma Şans Yasası’ çerçevesinde 6 milyar Euro destek verilmesi girişiminin Yeşillerli Federal Aile, Yaşlılar, Kadınlar ve Gençlik Bakanı Lisa Paus tarafından bloke edilmesi ortakları birbirine düşürdü.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Olaf Scholz (SPD), Fransa’da geçirdiği yaz tatili dönüşü verdiği demecinde, koalisyonun daha uyumlu çalışacağını umduğunu söylerken, parlamento yaz tatili sonra yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısında tam bir hayal kırıklığı yaşandı. Aile Bakanı Lisa Paus’un, Almanya’da fakirlik sınırının altında yaşayan ailelerin çocuklarına daha fazla yardım yapılması için bakanlığının bütçesine daha fazla para aktarılmasına sıcak bakmayan Maliye Bakanı Lindner’in önerisini bloke etmesi, ortaklar arasında sancıları artırdı. Yeşiller ile FDP arasında yaşanan nükleer santralların kapatılması kavgasından sonra yeniden bir sıkıntı yaşanması, Şansölye Scholz’un da başını ağrıtmaya başladı.

Ortaklar arasında ‘ekonomi’ düğümü

Haberin Devamı

'TAMAMEN APTALLIK'
FDP’li Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, ülkenin ekonomik krizden çıkması için Lindner’in işletmelerin vergi yükünü azaltma planını Yeşillerli Paus’un bloke etmesine “Bu tamamen aptallıktır” diyerek ateş püskürdü. Aynı zamanda Başbakan Yardımcısı olan parti arkadaşı Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck destek verdiği halde, Lisa Paus’un böyle bir tutum sergilemesinin ‘tamamen sorumsuzluk’ olduğunu da söyledi. FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai de “Bayan Paus’un vetosu, Alman ekonomisinin geleceğine saldırıdır. Ve bu Yeşiller’in hâlâ ülkemizin ekonomik konumunun ne kadar zor durumda olduğunu anlamadıklarını gösteriyor. Ben, Alman işletmelerin yükünün azaltılmasının ekonomik kalkınma için ne denli önemli olduğunu Yeşiller’in de nihayet anladığını ummuştum. Belli ki, hiç de öyle değil” dedi.

‘ACİL DESTEĞE İHTİYACI VAR’
FDP Federal Meclis Grup Başkanı Christian Dürr de Alman ekonomisinin acil desteğe ihtiyacı olduğunu vurgularken, Bakan Paus’un bu tutumunu ‘tamamen sorumsuzluk’ olarak değerlendirdi. Hükümetin büyük ortağı SPD’den de Bakan Lindner’e tam destek geldi. SPD Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Verena Hubertz, “Alman ekonomisinin desteğe ihtiyacı var. Zaman kaybetmeden ciddi önlemler alınması kaçınılmaz” dedi. Öte yandan koalisyonda yaşanan bu sıkıntıların, Berlin yakınlarındaki Meseberg’de ağustos ayı sonunda düzenlenecek ‘değerlendirme toplantısı’nda detaylı bir biçimde ele alınacağı açıklandı.

BAKMADAN GEÇME!