Organ bağışı için online kayıtlar başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Organ bağışı için online kayıtlar başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2024 10:44

Almanya’da mart ayında günlük hayatımızı ilgilendiren değişikliklere ilişkin derlediğimiz dosyaya, bu hafta da devam ediyoruz.

Haberin Devamı

Organ bağışı için online kayıtlar başlıyor
ORGAN VE DOKU BAĞIŞ SİSTEMİ
Hastalık kimin başına ne zaman geleceği bilinmez. Hayati önem taşıyan bir organımız veya vücudumuzun sağlıklı işlemesi için elzem olan bir dokumuz hastalık veya kaza sonucu zedelenip işlevini yitirebilir ve bir an hayatımız tehlikeye girebilir. Diğer bir ifadeyle hepimiz aslında potansiyel bir organ alıcısı konumundayız, aynı zamanda ise hepimiz bir nevi potansiyel organ ve doku bağışçısı olabilir ve hayat kurtarabiliriz. Almanya’da organ ve doku bağışını hem teşvik hem de kolaylaştırmak için bu ay yeni bir uygulama hayata geçiriliyor. 18 Mart’tan itibaren internet ortamında faaliyete geçecek bir kayıt sistemiyle organ ve doku bağışlarına ilişkin beyanlar artık çevrimiçi yapılabilecek.

Haberin Devamı

ONAY VEYA RET MÜMKÜN
‘organspende-register.de’ adlı internet sitesi üzerinden organ ve doku bağışında bulunmak isteyenler, eID işlevine sahip bir kimlik belgesi kullanarak organ ve doku bağışı için kararlarını resmiyete dökebilirler. Söz konusu merkezi online kayıt sistemine, organ ve doku bağışında kesinlikle bulunmak istemeyenler de, bu yöndeki beyanlarını kayıt altına alabilirler. Kayıtlar ücretsiz ve elektronik ortamda yapılmaktadır. İsteğe bağlı yapılan kayıtlar, zaman için değiştirilebileceğini veya iptal edilebileceğini buradan hatırlatmış olalım. Ama şunu da unutmayalım: Her organ ve doku bağışı, bir başkasının hayatını kurtarabilir.

Organ bağışı için online kayıtlar başlıyor

KÜÇÜK MOTOSİKLETLER İÇİN YENİ PLAKA
Bilindiği gibi Almanya’da küçük motosikletlerin sigorta plakalarının rengi her yıl bir kez değişiyor. Bu şekilde motosikletlerin sigorta poliçelerinin hâlâ güncel olup olmadığı daha kolay kontrol edilebiliyor. Mart ayından itibaren siyah plakaların yerine mavileri geçecek. 50 cc’den az ve saatte 45 kilometre hıza ulaşabilen tüm motosiklet (Mofa, Moped, Scooter) ve benzeri küçük hacimli motorlu araçlar, söz konusu sigorta plakasını takmak zorundadır. Aynı durum, saatte 45 km hıza ulaşabilen hızlı S-Pedelec adı verilen elektrikli bisikletler (S-Pedelec) için de geçerli.

Haberin Devamı

SOSYAL GÜVENLİK BİLDİRİM PORTALI
Almanya’da serbest meslek sahipleri ve işverenlerin, 2024 yılından itibaren sosyal güvenlik kurum ve kuruluşlarına sosyal güvenlik kesintilerine ilişkin bildirim yükümlülüklerini, geçen yılın ekim ayında hayata geçirilen SV-Meldeportal adlı bilgi platformu üzerinden yapmaları gerekecek. Sosyal sigorta kurum ve kuruluşları, IV No’lu Alman Sosyal Kanun Kitabı’nın 95 maddesine göre, söz konusu internet portalı üzerinden, başvuruların elektronik ortamdaki değişimini, prim ödemelerine ilişkin belge ve başvuru formlarının tanzimini ile formların doldurulmasına yardımcı olacak rehber bilgileri yasal olarak sağlamak zorunda.

Organ bağışı için online kayıtlar başlıyor

YAZ SAATİ UYGULAMASI YAKLAŞIYOR
Aslında Avrupa Birliği (AB) tarafından neredeyse tamamen kaldırılmış olmasına rağmen, bu ilkbaharda bir kez daha yaz saati uygulamasına geçilecek. Diğer bir ifadeyle, 30 Mart Cumartesi’yi 31 Mart Pazar’a bağlayan gece saat 02.00’de saatler 03.00’e, yani bir saat ileri alınacak. Sonuç itibariyle bu gece bir saat daha az uyku uyuyacağız, bunun karşılığında akşamları havalar daha uzun süre aydınlık olacak.BİTTİ

Haberin Devamı

BUNU BİLİLYOR MUSUNUZ?
BOŞ ZAMANLARINIZDA NE ZAMAN
ULAŞILABİLİR OLMALISINIZ?
BİRÇOK çalışan işten sonra dinlenmeyi, hafta sonunu veya tatil günlerini dört gözle bekler. Ancak iş yerinden gelen aramalar veya elektronik postalar nedeniyle kendimizi birden gündelik iş hayatının içinde buluveririz. Bu konudaki yasal uygulama ve kural nedir? Çalışanlar ne zaman işten sonraki boş zamanlarında veya hafta sonlarında işverenleri için ulaşılabilir olmalıdır? Hemen şunu belirtelim: Genel olarak, işçiler sadece çalışma saatlerinde işverenleri için erişilebilir olmak zorundadır. Ancak istisnai durumlar da söz konusu olabilir. Gece nöbetleri, klasik bir örnektir. Burada çalışanlar ya evdeyken veya bulundukları yer itibariyle ulaşılabilir olmaya ve ihtiyaç halinde hemen işbaşı yapmaya hazır olmalıdır.

Haberin Devamı

İSTİSNAİ DURUMLARA DİKKAT
Çalışma saatleri dışında çalışanların patronları için ulaşılabilir olmaları gereken bazı durumlar da vardır. “Bu, örneğin esnek çalışma saati konusunda çalışan ile işveren arasında anlaşma sağlandığında ve iş kontratında çalışma saatlerinin değişkenlik gösterebileceği açıkça belirtildiğinde ortaya çıkar” diye açıklamada bulunan Alman İş Hukuku Uzmanı Ulrich Sittard, geçen yıl Federal İş Mahkemesi‘nin (BAG) verdiği ‘5 AZR 349/22’ dosya No’lu davaya ilişkin verdiği kararında, bir çalışanın bu tür bir durumda iş saatleri dışında da mesai saatleri hakkında bilgi alması gerektiğine karar verdiğini hatırlattı.

YÖNETİCİLER İÇİN NE GEÇERLİ?
Genel olarak yöneticiler için geçerli olan uygulama şu: Özellikle yetki ve sorumluluk sahibi çalışanlar, örneğin yöneticiler için klasik çalışma saatlerinin dışında da ulaşılabilir olma konusunda iş kontratlarında ek madde yer alabilir. Bu durumda, üst düzey yöneticiler için iş ile özel hayat arasındaki sınır biraz daha kaybolur ve daha esnek bir hal alır.
Federal İş Mahkemesi’nin Ağustos 2023’te aldığı yukarıda bahsedilen kararı uyarınca, işyerinden gelen herhangi bir mesajı okuyan bir eleman, doğrudan bir iş yapmış veya çalışmış sayılmıyor. Avukat Sittard, söz konusu karara bir örnek verirken, bir bölge müdürünün hafta sonunda e-maillerini tararken işyerinden gelen birkaç e-postayı okumasının, iş performansı sayılabilecek bir çalışma yaptığı anlamına gelmediğine işaret etti. Sittard, aynı kişinin, okuduğu e-postadan sonra masasının başına geçip bir sunum hazırlaması halinde ise durumun değiştiğini belirtiyor ve yaptığı bu işin çalışmadan sayıldığını hatırlatıyor.
DEVAM EDECEK: Tatil ve izinli günlerimde, patronum beni arayabilir mi?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!