Onu bizden çalıp Berlin’e götürdüler

Güncelleme Tarihi:

Onu bizden çalıp Berlin’e götürdüler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2015 12:46

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İstanbul’da Üsküdar Belediyesi’nin eski ve yeni meclis üyeleri onuruna verilen yemeğe katıldı.

Haberin Devamı

Burada bir konuşma yapan Bakan Güllüce, Türkiye’den yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin önemine değindi ve bunların birer tarihi belge olduğunu söyledi.

Fatih Sultan Mehmet’in, Ayasofya hakkındaki 35 metre uzunluğundaki fermanının altı metresinin de çalındığını belirten Güllüce, “Çok eski bir tarihte, bu ferman yurt dışına gönderilmiş. Tekrar gitmiş, gelmiş, nasıl olmuş, nasıl gitmiş, gelmişse 35 metre uzunluğundaki fermanın altı metresi yok. Hangi ülke hırsızlığı yaptı, çaldı bilmiyoruz. Fransa’ya, İngiltere’ye giden vardır. Oralarda müzelerde sergilediklerini ‘Mısır’dan şuradan getirdik’ diyorlar. ‘Getirdik’ değil, çalmış, getirmişsin. Berlin’de bir Bergama müzesi var. Siz orayı beş saate gezemezsiniz. İçindekileri bizim Bergama’dan çalmış götürmüşler. Mühendislik hesabıyla 250 TIR’la zor götürürsünüz tabi onlar geçmişte gemiyle götürmüşler. Hatta 250 TIR’dan daha fazla, çünkü müze eşyasının nakli falan özen istiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!