O sözleri tepki çekti: ‘Bölücülük yapıyor!’

Güncelleme Tarihi:

O sözleri tepki çekti: ‘Bölücülük yapıyor’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2023 10:30

Daha önce sığınmacılarla ilgili sözleri nedeniyle eleştirilen CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalarla yine ülkede tartışma başlattı. Sığınmacılar yüzünden Almanların doktor randevusu alamadığını belirten Merz’e, hükümet partileri ateş püskürdü, kardeş parti CSU destek çıktı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da ana muhalefet partisi CDU’nun Genel Başkanı Friedrich Merz, çarşamba günü katıldığı bir televizyon programında yine sığınmacılara yüklendi. İltica başvurusu reddedilen yaklaşık 300 bin kişinin gönderilmediğini belirten Merz, “Bu kişilerin Almanya’dan eksiksiz yardım aldığını ve sağlık sisteminden faydalandığını gören Almanya halkı çıldırıyor. Bu kişiler doktorda dişlerini yaptırırken yan taraftaki Alman vatandaş randevu alamıyor” dedi. Merz ayrıca, programın diğer konukları SPD Eş Başkanı Lars Klingbeil ve Yeşiller Eş Başkanı Omid Nouripour’a, “Sizin yaptıklarınız bu ülke için bir felaket” diye seslendi. Merz’in bu sözleri hükümet partileri tarafından sert bir şekilde eleştirilirken, kardeş parti CSU’dan ise destek geldi.

O sözleri tepki çekti: ‘Bölücülük yapıyor’

İçişleri Bakanı Nancy Faeser

Haberin Devamı

‘MERZ ATEŞLE OYNUYOR’
Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Bu, benim geçen hafta Federal Meclis’te dile getirdiğim türden bir popülizmdir. Merz’in sözleri özellikle bugünlerde hiç yakışık almadı. Önümüzde büyük görevler var, bu durumda toplumun bölünmesine katkıda bulunmamak gerekir. Ayrıca Merz’in sözleri içerik olarak da doğru değil. İltica başvurusunda bulunan kişiler ancak acil durumlarda diş doktoruna gidebiliyor” dedi.

O sözleri tepki çekti: ‘Bölücülük yapıyor’

Katharina Dröge

SPD Federal Meclis Grup Yöneticisi Katja Mast, Merz’in sözlerinin doğru olmadığını ve özür dilemesi gerektiğini söyledi. Mast, “Burada bilinçli bir şekilde sağa doğru raydan çıkma çabası var. Merz ateşle oynuyor, bu tür söylemler çok tehlikeli” diye konuştu. “Sığınmacılar diş doktoru randevumuzu elimizden alıyor gibi bir kışkırtıcılık, toplumu bilinçli bir şekilde bölme çabasıdır” diyen Yeşiller Federal Meclis Grup Başkanı Katharina Dröge de Friedrich Merz’in toplumsal iklimi zehirlediğini ve bunun büyük bir sorumsuzluk olduğunu söyledi.

O sözleri tepki çekti: ‘Bölücülük yapıyor’

Alexander Dobrindt

Haberin Devamı

VİDEO KALDIRILDI
CDU Genel Başkanı’na kendi partisi ve kardeş parti CSU’dan ise destek geldi. DW Türkçe’nin haberine göre Merz’in sözlerinde haklı olduğunu ifade eden CDU Sağlık Politikaları Sözcüsü Tino Sorge, hükümet partilerinden gelen tepkilerin ‘ikiyüzlü öfke’ olduğunu söyledi. Bu tutumun eleştirel fikirlere karşı takınılan tavrı çok iyi gösterdiğini belirten Sorge, “İltica başvurusu reddedilen yüz binlerce kişi var ve bu kişiler Almanya’yı terk etmedikleri gibi Alman sağlık sisteminden ‘ücretsiz’ faydalanıyorlar. Doktor randevuları, birçok yerde göçmenlerin yarattığı yoğunluktan dolayı da çok dolu. Bunu çok sayıda belde doğrulayabilir” dedi. Merz’in televizyon programında yaptığı konuşmanın görüntüsü, parti içinden destek gelmesine rağmen CDU’nun resmi ‘X’ hesabından kaldırıldı.
CSU Bavyera Eyalet Meclisi Grup Başkanı Alexander Dobrindt de Merz’in sözlerine destek verdi: “Friedrich Merz, halkın, altyapının üzerindeki yüke yönelik ruh haline işaret etti. Bu, çocuk yuvaları ve okulların yanı sıra sağlık sistemini de kapsıyor. Sınırlar sadece yerel yönetimlerde değil, sosyal sistemde de zorlanıyor. Bu sebepten dolayı düzen ve insanlık ile göçün sınırlandırılması aynı ölçüde gereklidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!