O soykırım da bu değil mi

Güncelleme Tarihi:

O soykırım da bu değil mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2015 12:08

1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak gören Almanya, Güneybatı Afrika’da kendi yaptığı katliamı görmezden geliyor. Biliminsanları ise bu olayı 20’nci yüzyılın ilk soykırımı olarak adlandırıyor.

Haberin Devamı

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Meclis Başkanı Norbert Lammert, koalisyon hükümeti ve muhalefet partileri temsilcileri, Osmanlı’da yaşanan 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak niteledi. Hükümet partilerinin ve muhalefetin meclise ayrı ayrı sundukları üç önergede de 1915 olaylarını soykırım diye tanımladı. Gauck, kiliselerin 1915 olaylarının 100’üncü yıldönümünü anma amacıyla düzenlediği ayinde, “İnkar ettiğimiz, bastırdığımız ve küçük göstermeye çalıştığımız sürece, suçtan kurtulamayız” dedi.

TARİHİN KİRLİ YÜZÜ

Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung, Başka bir soykırım başlıklı yazısıyla dün madalyonun öteki yüzünü çevirdi. Gazete, Almanların 1904-1908 yılları arasında, o zamanki sömürgesi Güneybatı Afrika’da yani bugünkü Namibya’da 90 bin civarında Herero ve Namaları yok etmesini gündeme getirdi ve Almanya’nın kendi katliamını soykırım olarak adlandırmaktan kaçınmasını eleştirdi.

HÜKÜMET NE DEMİŞTİ?

Alman Dışişleri Bakanlığı bu olayla ilgili Almanya’nın özel sorumluluğunu vurguluyor. Ancak Alman Hükümeti bu olayı bir soykırım olarak nitelemiyor. Alman Hükümeti, 2012’de Sol Parti grubunun olayla ilgili önergesine, Birleşmiş Milletler’in konuyla ilgili 1948 anlaşmasının geriye dönük geçerli olmadığı ve bunun soykırım olarak vasıflandırılamayacağı cevabını vermişti. m BERLİN
Çocuk, kadın, sığır...

HEPSİNİ ÖLDÜRÜN

Alman askerleri, 1904 ve 1908 yıllarında kendisine isyan eden Herrero ve Namaları kurşuna dizerek ve kızgın çöle sürerek, aç susuz bırakarak yok etmişti. O zamanki Alman ordusunun başındaki Tümgeneral Lothar von Trotha, “Alman sınırları içindeki her Herrero silahlı ya da silahsız, sığırlı ya da sığırsız kurşuna dizilecektir. Ne kadın alıyorum, ne çocuk. Halkının içine sürüp onları da öldürün” talimatını vermişti. 90 bin civarında insanın katledildiği bu olayı biliminsanları 20’nci yüzyılın ilk soykırımı olarak adlandırıyor. Herrero ve Namaların bugünkü torunları Almanya’nın bu olayı bir soykırım olarak tanımasını ve özür dilemesini istiyor. Ancak Almanya bugüne kadar resmi olarak özür dilemedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!