O soruyu, ödülü alırken sordu

Güncelleme Tarihi:

O soruyu, ödülü alırken sordu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2015 12:38

Türk Alman Dostluk Forumu’nun Tarabya Ödül töreni vardı. Bu yıl ödül, iki ülke arasındaki ilişkilere katkısından ötürü Rita Süssmuth’a verildi. Süssmuth ödül töreninde iki ülke ilişkileri açısından oldukça düşündürücü bir soru sordu.

Haberin Devamı

Türk Alman Dostluk Forumu iki ülke ilişkilerine üstün katkı verenleri Tarabya Madalyası’yla ödüllendiriyor. İlk ödülü 2010 yılında eski başbakanlardan Gerhard Schröder, İstanbul’da almıştı. Bu yılki ödül töreni Berlin’deki tarihi Adlon Oteli’de yapıldı. Almanya’nın saygın politikacılarından Meclis Başkanı Norbert Lammert ile Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de törene konuşmacı olarak katıldı. Türkiye’den Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Sağlam geldi. Uludağ Üniversitesi Yaylı Çalgılar Dörtlüsü müzikle geceye tam bir tören havası kazandırdı. Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Devlet Bakanı Maria Böhmer, Alman Türk Parlamenterler Grup Başkanı Michelle Müntefering, Franz Müntefering, milletvekilleri, Türk toplumunun önde gelen temsilcileri törenin düzeyini yansıtıyordu.

O soruyu, ödülü alırken sordu


NEDEN KURULAMADI

Tarabya Ödülü’ne bu yıl, iki ülke ilişkilerine üstün katkılarından dolayı Federal Meclis eski Başkanı Rita Süssmuth layık görüldü. Süssmuth bir dönem Bağımsız Göç Komisyonu başkanı olarak Almanya’da göçmenlerin sesi ve kulağıydı. Türk Alman ilişkilerinin bilimsel bir zemine oturması için İstanbul’da bir Türk Alman Üniversitesi kurulmasına 2006 yılından beri yoğun çaba sarfetti. Üniversite, geçen yıl açıldı. Süssmuth, ödülünü alırken iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğini çok daha sağlam temellere oturtacak bir projesinin halen gerçekleşmemiş olmasından şikayet etti: “Almanya’yla Fransa ve Polonya arasında birer Gençlik Çalışması var. Aynı çalışmayı Türkiye ile Almanya arasında bir türlü kuramadık” diyen Süssmuth, böyle bir projenin bugüne kadar niçin kurulamadığını sordu ve bu projenin mutlaka gerçekleşmesi için çağrı yaptı. Ödül töreninden sonra kendisini tebrik ettim. Süssmuth’un törendeki sorusunu Büyükelçi Karslıoğlu’na sordum. Büyükelçi, Türkiye’nin bu projeyi çok istediğini söyledi ve topu Almanya’ya attı.

İLİŞKİLER GERİDE

Steinmeier ödül törenindeki konuşmasında Türkiye’de 5 milyon insanın Almanca konuştuğunu ve gençler arasında Almanca diline ilginin giderek çok daha arttığını anlattı. İşte bu bile Türk Alman Gençlik Çalışması’nın kurulması için başlı başına bir gerekçe. Dileriz bu proje gelecek yıl ki, Tarabya Ödül törenine kadar etle kemiğe bürünür. 3 milyon Türk insanının Almanya’da yaşadığı, yılda 5 milyon Almanın Türkiye’de tatil yaptığı düşünülürse, iki ülke arasındaki ilişkiler aslında olması gerekenin henüz oldukça gerisinde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!