‘NSU konusunda yapılan hatalar utanç verici’

Güncelleme Tarihi:

‘NSU konusunda yapılan hatalar utanç verici’
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2024 12:12

Federal Siyaset Eğitim Merkezi (bpb), aşırı sağcı terör örgütü ‘Nasyonal Sosyalist Yeraltı’ (NSU) kurbanları için bir anma ve dokümantasyon merkezi kurulmasına ilişkin fizibilite çalışmasını yayımladı. Çalışma, Federal İçişleri ve İçişleri Bakanlığı (BMI) adına yapıldı. Araştırmaya göre böyle bir çalışma, ‘NSU’ terörünün araştırılmasında önemli bir adım olacak.

Haberin Devamı

FİZİBİLİTE araştırmasında ve çalışmanın tavsiyelerinin hazırlanmasında NSU mağdurları kilit bir rol oynadı. Bunlar arasında özellikle cinayet kurbanlarının yakınları ve sevdiklerinin yanı sıra Köln ve Nürnberg’deki bombalı saldırılardan etkilenenler de yer alıyor. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “NSU’nun sağcı terörist cinayetleri ülkemiz için bir utanç kaynağı olmaya devam etmektedir. Bu dehşet verici suçlar, ‘NSU’ kendini ifşa edene kadar çok uzun süre bastırılan ve önemsizleştirilen sağcı terörün ölümcül tehlikesini göstermeye devam ediyor. Faillerin izini sürmek yerine kurbanların ailelerinin zan altında bırakılmış olması, utanç verici bir durum olmaya devam etmektedir” dedi. Aradan geçen 12 yıl sonra bile özellikle ‘NSU’ kurbanlarının aileleri için birçok sorunun cevapsız kaldığını belirten Faeser, Federal Başsavcılığın ‘NSU’ terörünün destekçisi olduğundan şüphelenilen bir kişiye karşı açtığı yeni davaların bunun göstergesi olduğunu ifade etti. Faeser, öldürülenlerin yakınları ve bombalı saldırılardan kurtulanlar için bir anma mekânı yaratılmasının çok önemli olduğunu da vurguladı.

‘NSU konusunda yapılan hatalar utanç verici’

İçişleri Bakanı Nancy Faeser

Haberin Devamı

‘BAŞARISIZLIKLAR ELE ALINACAK’
Bpb Başkanı Thomas Kruger de, ‘Dokümantasyon Merkezi’nin tarihi ve siyasi bir eğitim yeri haline geleceğini vurguladı: “Bu sayede konunun yeniden değerlendirilmesine ve aydınlatılmasına önemli bir katkıda bulunabilecek, aynı zamanda tüm topluma da önemli bir katkı sağlayabilecektir. ‘NSU’ kompleksini 1945 sonrası sağcı terörizm ve ırkçılığın uzun tarihine yerleştirmek ve böylece mevcut anma merkezi manzarasındaki bir boşluğu kapatmak istiyoruz. Devletin, güvenlik makamlarının ve sosyal kontrol mekanizmalarının başarısızlığı da ele alınacaktır. ‘Dokümantasyon Merkezi’ aynı zamanda ‘NSU’ cinayetlerinin kurbanlarını anan, hayatta kalanlar, kurban yakınları ve mağdurlarla dayanışma gösteren onurlu bir anma yeri haline gelmelidir.”

‘NSU konusunda yapılan hatalar utanç verici’

NSU cinayetlerinin işlendiği farklı şehirlerde NSU kurbanları anısında anıtlar açıldı. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Nürnberg’de açılan anıtı geçen yıl ziyaret etmişti.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ BİR İLK ADIM ATILDI
Hükümet partileri koalisyon sözleşmelerinde NSU kompleksinin irdelenmesi ve ‘NSU kurbanları için bir anma yeri ve dokümantasyon merkezi kurulmasının’ desteklenmesi konusunda mutabık kalmışlardı. Fizibilite çalışmasının yayımlanmasıyla birlikte önemli bir ilk adım atılmış oldu. Çalışmada, NSU’dan etkilenenlerle, sivil toplum ve akademik çevrelerden uzmanlarla yapılan istişare toplantılarının sonuçları dikkate alındı. NSU kompleksinde, terörden etkilenenler ve uzmanlar sonraki adımlarda da aktif olarak yer alacak ve aynı zamanda uygun bir yer seçiminde görüş belirtecekler. Federal İçişleri Bakanlığı, bu çalışma temelinde hükümet içinde ve Federal Meclis üyeleriyle birlikte çalışarak anıt ve ‘Dokümantasyon Merkezi’nin mümkün olan en kısa sürede hayata geçirilmesini sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!