‘NSU 2.0’ sanığına 5 yıl 10 ay hapis

Güncelleme Tarihi:

‘NSU 2.0’ sanığına 5 yıl 10 ay hapis
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2022 16:32

Almanya’da 2018-2021 yılları arasında siyaset, yargı ve medya dünyasından birçok isme ‘NSU 2.0’ imzalı ölüm tehdidi içerikli mektuplar gönderdiği iddiasıyla yargılanan Alexander M., 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da uzun süre gündem olan ‘NSU 2.0’ imzalı tehdit mektuplarının sanığı olan Alexander M., geçen yıl Berlin’de yaşadığı eve yapılan bir operasyonla yakalanmıştı. Özellikle ilk tehdit mektubu gönderilen Türkiye kökenli avukat Seda Başay-Yıldız’ın özel bilgilerinin polis karakolundan alınmış olması, uzun süre ‘poliste ırkçı bir yapılanma olup olmadığının’ tartışılmasına neden olmuştu. 16 Şubat’ta başlayan duruşmanın ikinci gününde konuşmaya başlayan Alexander M., skandala yol açabilecek iddiaları gündeme getirmişti. Kendisini ‘kullanışlı ahmak’ olarak nitelendiren sanık, işin içinde aşırı sağcı polislerin bulunduğunu ve suçu örtbas etmek için kendisinin kurban seçildiğini söylemişti. İnternette düzenli olarak aralarında aşırı sağcıların da bulunduğu tartışma platformlarına katıldığını belirten Alexander M., 2019 yılının yaz aylarında ‘Darknet’ ortamındaki bir aşırı sağcı sohbet platformundan davet aldığını ve buraya katılmaya başladığını kaydetti. Buradaki tartışmaları ilginç ve zaman zaman eğlenceli bulduğunu anlatan Alexander M., özellikle avukat Seda Başay Yıldız’a yönelik yüksek derecede şiddet ve nefret söylemlerinin olduğunu ifade etti. Burada paylaşılan bilgilerin ve fotoğrafların gizlilik gerektirecek bilgiler olduğunu ve sadece güvenlik birimlerinden elde edilebileceğini söyleyen Alexander M., bu nedenle aşırı sağcı bu platformdaki bazı katılımcıların polis olduklarını o zaman da tahmin ettiğini ifade etti. Bu sitedeki yazışma ve yüklenen fotoğrafların şifreli dosya paylaşım programı üzerinden gerçekleştiğini anlattı.

‘NSU 2.0’ sanığına 5 yıl 10 ay hapis
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ
Savcılığa göre Alexander M., avukatlara, siyasetçilere, gazetecilere ve diğer kamuya mal olmuş kişilere e-posta, faks veya kısa mesaj yoluyla gönderilen ve ‘NSU 2.0’ imzalı 81 tehdit mektubu gönderdi. Ayrıca sanığı mahkemelere yönelik bomba tehditlerinden de sorumlu tutan savcılık, 7.5 yıl hapis cezası talep etti. Alexander M. ise karar açıklanmadan önce son savunmasında da daha önce olduğu gibi tüm suçlamaları reddetti. Kendisine yöneltilen suçlamaların kanıtlarının doğrulanmadığını belirten sanık, savcılığı, mahkûmiyet için hiçbir dayanağı olmayan yalan ve manipülasyonla suçladı. Soruşturma ekibinin bulgularıyla ‘ne pahasına olursa olsun suçu kendisine yıkmayı’ ve polisi aklamayı hedeflediğini söyleyen Alexander M., ‘Darknet’teki bir sohbet grubuna üye olduğunu bir kez daha itiraf etti. Ancak soruşturma ekibi suçlamaları reddeden Alexander M.’nin bilgisayarındaki tehdit mektuplarının bazı bölümlerini buldu. Alexander M. ise grup üyelerinin kendisine ‘sistematik olarak tuzak kurduklarını’ belirtirken, mektupları kendisinin yazdığının kanıtlanamadığını ifade etti. Sanık, son savunmasında böyle bir sohbet grubuna üye olduğu için de özür diledi. Ancak Frankfurt Eyalet Mahkemesi’nde görülen duruşmada hâkim Corinna Distler, sanığı affetmedi. 2018-2021 yılları arasında siyaset, yargı ve medya dünyasından birçok isme ‘NSU 2.0’ imzalı ölüm tehdidi içerikli mektupları gönderen Alexander M.’nin, ‘suç işlemeye alenen tahrik, tehdit, hakaret, zorlama, kamu barışını bozma ve halkı kışkırtma’ suçlarını işlediğini vurguladı ve 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi.

BAKMADAN GEÇME!