Nitelikli göçmen işçiye, uyum enstitüsü

Güncelleme Tarihi:

Nitelikli göçmen işçiye, uyum enstitüsü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2023 10:21

Almanya’ya yeni gelecek nitelikli göçmenlerin entegrasyonu için Dortmund Hörde’de Dil, Eğitim ve Kültür Enstitüsü açıldı. Enstitünün açılış töreninde konuşan Bielefeld Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yüksel Ekinci, şunları söyledi:

Haberin Devamı

ALMANYA son zamanlarda nitelikli göçmenleri kabul etme yönündeki çalışmalarını hızlandırmıştır. Enstitümüz, bu ülkeye yeni gelen nitelikli göçmenlere geniş bir hizmet yelpazesi sunmayı, onlara Almanca dil becerilerinin öğretilmesinin yanı sıra öğrencilere Almanya’daki resmi makamlar ve denklik prosedürleriyle ilgili danışmanlık ve destek sağlamayı, ilk altı ay boyunca kültürlerarası eğitim ve danışmanlık hizmeti sunmayı amaçlamaktadır. Bilimsel araştırmalarla desteklenen bireysel entegrasyon konsepti, enstitünün en güçlü yanıdır ve nitelikli işçilere kapsamlı destek sağlamak en önemli hedefimizdir. Başarılı entegrasyonun önündeki engelleri aşmak için paydaşlarımızla yakın işbirliği içinde olacağız. Bu paydaşlar arasında şirketler, hastaneler ve eğitim kurumları var. Enstitü, nitelikli göçmen işçilerin potansiyelini en iyi şekilde kullanacak; işe alım ve yerleştirme süreçlerine odaklanacak. Ayrıca, Almanca öğrenmek isteyenlerin yanı sıra yurtdışından gelen yüksek nitelikli işçilerin topluma başarılı bir şekilde entegre olmaları ve toplumsal katılımlarını artırmaları büyük önem taşıyor. Yeni gelen göçmenlerin Alman dilini en son bilimsel bulgulara göre öğrenme fırsatına sahip olmalarını istiyoruz.”

Nitelikli göçmen işçiye, uyum enstitüsü

Nitelikli göçmen işçiye, uyum enstitüsü
İLERİ EĞİTİM PROGRAMLARI OLACAK
Enstitüyü desteklemek için çeşitli üniversitelerden akademisyenlerden oluşan bir bilimsel danışma kurulu oluşturduklarını belirten Prof. Dr. Ekinci, ana dil dersleri için öğretmenlere sunulan ileri düzey eğitim programları da dahil olmak üzere başka bir alanda hizmet verileceğini belirtti. Öğretmenler, sosyal pedagoglar, sosyal hizmet uzmanları ve çocuk pedagogları için kapsamlı ileri eğitim programlarını, yüz yüze ve çevrimiçi olarak da sunacaklarını belirten Prof. Dr. Ekinci, “Öğretmenler, kendi alanlarında ileri seviyede eğitim alma fırsatına sahip olacak, Alman öğretmenlere sunulan olanaklardan yararlanacaklar. Türkçe derslerinin daha da gelişmesini sağlamak ve öğretmenlerimizin derslerini yenilikçi bir şekilde nasıl tasarlayacaklarına katkıda bulunmak hedefimiz” dedi. Dil öğretimi araştırmalarına özel bir önem verdiklerini belirten Prof. Ekinci, “Yenilikçi öğretim yöntemleri ve bireysel destekle optimal bir öğrenme ortamı yaratmak istiyoruz. Öğrencilerin ve yerel halkın etkileşimini teşvik etmek amacıyla temaslar ve tartışmalar için geniş bir alan ve zaman ayrılmasına önem veriyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Ludger Hoffmann (Dortmund Teknik Üniversitesi), Prof. Dr. Wilhelm Griesshaber (Münster Üniversitesi), Dr. Uwe Koreik (Bielefeld Üniversitesi) ve Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan (Duisburg Essen Üniversitesi) ile siyasetçi Jörg Stüdemann da yaptıkları konuşmalarda bilim, uygulama ve entegrasyon arasındaki yakın ilişkiye vurgu yaptılar.

BAKMADAN GEÇME!