‘Ne zaman ve nasıl saldıracağını bilmiyordum’

Güncelleme Tarihi:

‘Ne zaman ve nasıl saldıracağını bilmiyordum’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2020 10:15

‘Murat Cem’ kod isimli muhbir, 19 Aralık 2016’da Berlin’deki Noel pazarına gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Meclis ‘Berlin Breitscheid Meydanı’ndaki Terör Saldırısını Araştırma Komisyonuna’ bilgi verdi. Yaklaşık 3.5 saat süren görüşmede komisyon üyesi milletvekillerine bildiklerini anlattı.

Haberin Devamı

VİDEO konferans yoluyla yapılan toplantıda güvenlik gerekçesiyle muhbir Murat Cem’in nerede ve gerçek isminin ne olduğu saklanırken, görüntüsü de ekrana yansıtılmadı. Ayrıca tanınmaması amacıyla sesi de değiştirildi. Anis Amri’nin 19 Aralık 2016’da Berlin’deki Noel pazarına TIR ile saldırı gerçekleştirmeden önce Murat Cem, Amri’nin terör saldırısı planladığını KRV Emniyeti’ne aktarmıştı. KRV Emniyeti de bu bilgiyi Berlin Emniyeti ile paylaşmış ancak Berlin bu bilgiyi güvenilir bulmamıştı. 20 yıldır KRV Emniyeti’ne muhbirlik yapan Murat Cem’in Anis Amri ile ilgili bilgi verdiğini der Spiegel muhabirlerinin yazdıkları ‘Undercover’ (Gizli) adlı kitapta yer almıştı. Komisyon da daha çok bu kitapta yer alan bilgiler ışığında Murat Cem’e sorular yöneltti. Komisyondan sızan bilgilere göre Murat Cem, “Ben Amri’nin saldırı düzenleyeceğini biliyordum. Bu bilgiyi de aktardım. Ancak terör saldırısının ne zaman ve nasıl olacağını bilmiyordum. Benim yoğunlaştığım Abu Walaa idi. Ancak o beni yanlış yönlendirdi” dedi.

Haberin Devamı

12 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ
Anis Amri, gasp ettiği ve sürücüsünü öldürdüğü TIR’la 19 Aralık 2016’da Berlin’deki Noel pazarına terör saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıda 12 kişi öldü, 60’ın üzerinde kişi yaralandı. Saldırıdan sonra Almanya’dan kaçan Amri, İtalya’da trafik polisinin kontrolü sırasında tesadüfen fark edilmiş, yaşanan çatışmada öldürülmüştü. 20 yıl boyunca KRV Emniyeti’ne muhbirlik yapan ve en iyi muhbirlerden biri olarak nitelendirilen Murat Cem, DEAŞ’ın sözde Almanya sorumlusu olan Abu Walaa ile ilgili bilgi toplamakla görevlendirilmişti. Terörist Walaa ise şu Celle kentinde tutuklu yargılanıyor.

BAKMADAN GEÇME!