Nazi kurbanı Roman ve Sintiler anıldı

Güncelleme Tarihi:

Nazi kurbanı Roman ve Sintiler anıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2023 11:04

Avrupa Roman ve Sintileri Anma Günü nedeniyle Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı’nda düzenlenen törende, azınlıklara karşı devam eden ayrımcılığın yanı sıra Avrupa’da yükselen ırkçı ideolojilerin yarattığı tehlike dile getirildi.

Haberin Devamı

AVRUPA Sinti ve Roman Soykırımı’nı Anma Günü nedeniyle Avrupa’nın farklı ülkelerinden çok sayıda Sinti ve Roman, Polonya’da bulunan ve Nazilerin yaklaşık 4 bin 500 Sinti ve Roman’ı katlettiği Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı’nda bir araya geldi. DW Türkçe’nin haberine göre anma törenide, ayrıca Avrupa’da Roman ve Sintilere karşı devam eden ayrımcılığa ve yeniden yükselişe geçen ırkçı ideolojilere karşı uyarıda bulunuldu. Almanya Sinti ve Romanlar Merkez Konseyi Başkanı Romani Rose, pek çok Doğu Avrupa ülkesinde hâlâ Romanların apartheid (ayrılık) benzeri koşullarda yaşadığına dikkati çekti. Avrupa Birliği’nin (AB) antisemitizme olduğu kadar antiziganizme de önem vermesi gerektiğini belirten Rose, Almanya’da eyaletlerin içişleri bakanlarına da Nazi Almanyası’nda ve sonrasındaki polis adaletsizliğini araştırmaları çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

‘AVRUPA, KORUMAKLA YÜKÜMLÜ’
Kültür ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Claudia Roth da Roman ve Sintilerin hâlâ yaşamın pek çok alanında dışlandığını ve ırkçılığa maruz kaldıklarını söyledi. Mağdurların uzun bir süre yok sayıldığını belirten Roth, “Sinti ve Romanların tarihine ve çok yönlü kültürüne ilişkin daha fazla bilgiye ihtiyacımız var” dedi. Almanya’da Roman ve Sintilere yönelik ayrımcılığı eleştiren Federal Hükümetin Antiziganizmle Mücadele Sorumlusu Mehmet Daimagüler, “Kurbanlara saygı duyup onların çocuklarını, torunlarını ve torunlarının torunlarını hor göremeyiz” dedi. AB Komisyonu da Roman ve Sintiler için azınlıkları koruma çağrısında bulundu. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın, burada yaşayan azınlıkları ırkçılık ve ayrımcılığa karşı korumakla yükümlü olduğunu hatırlattı. Von der Leyen, tüm üye devletlere Roman ve Sintiler için ‘eşitlik, entegrasyon ve topluma katılımın önünü açmaya’ çağırdı.

500 BİN ROMAN VE SİNTİ KATLEDİLDİ
2 Ağustos 1944’te Nazi milis gücü SS, Auschwitz-Birkenau toplama kampındaki sözde ‘çingene aile kampını’ tasfiye etmeye başlamıştı. Kampta kalan yaklaşık 4 bin 300 Sinti ve Roman buradaki gaz odalarında öldürüldü. Nazi Almanyası’nda katledilen Roman ve Sintilerin toplam sayısı ise yaklaşık 500 bin olarak kayıtlara geçmişti. Avrupa Parlamentosu, 2015 yılında 2 Ağustos gününü ‘Avrupa Roman ve Sinti Soykırımı’nı Anma Günü’ ilan etti.

BAKMADAN GEÇME!