Merz, Maassen’e kapıyı gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Merz, Maassen’e kapıyı gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2023 12:34

Eski istihbarat Başkanı Hans-Georg Maassen sağcı muhafazakâr Değerler Birliği’nin başkanlığına seçildi. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz ise Maassen’in partiden ayrılmasını istedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da aşırı sağcı görüşlere yakınlığıyla bilinen iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma teşkilatı eski Başkanı Hans-Georg Maassen, son açıklamalarıyla yeniden gündemde. Son olarak “Beyazların ırkçılığa maruz kaldığı”nı ifade ederek tepki çeken Maassen, şimdi de Değerler Birliği ‘Werte Union’ adlı aşırı görüşlere yakın derneğin başkanı seçildi. Maassen’in yeni görevi Twitter üzerinden duyuruldu. Maassen dernek başkanlığı seçimi öncesinde Twitter’dan yaptığı açıklamada, başkan olarak “Hıristiyan demokratik hedeflerin uygulanmasını, muhafazakâr ve liberal değerleri savunmak ve her türlü eko-sosyalizme ve cinsiyet ayrımcılığına karşı çıkmak” istediğini belirtti. Maassen, hakkında partiden ihraç davası açmayı düşünen CDU’yu kendisine karşı “Alçakça bir karalama kampanyası” yürütmekle suçladı. Maassen son yıllarda sağ popülist açıklamalarıyla CDU içinde defalarca tepki çekmişti. 2017’de kurulan Değerler Birliği kendisini muhafazakâr Hıristiyan Demokratların bir grubu olarak görüyor. Değerler Birliği CDU’yu, o zamanki parti lideri Angela Merkel yönetiminde çok fazla sola kaymakla suçluyor. Dernek, daha muhafazakâr pozisyonların yeniden alınmasını talep ediyor. Değerler Birliği grubunun yaklaşık 4 bin üyesi bulunduğu belirtiliyor.

Merz, Maassen’e kapıyı gösterdi
‘PARTİDEN İHRAÇ ETMEK KOLAY DEĞİL’
Öte yandan CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, ilk kez çok açık bir şekilde Hans-Georg Maassen’in partiden ayrılmasını sitedi. Bild am Sonntag gazetesine konuşan Merz, “Kullandığı dilin ve bu dille ifade ettiği fikirlerin CDU’da yeri yoktur. Ölçü dolu. Bay Maassen’den partiden ayrılmasını istedik. Onu partiden ihraç etmek kolay değil, ancak elimizdeki seçenekleri dikkatle inceliyoruz” dedi. Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Thomas Haldenwang de selefi Maassen’i “Çok radikal açıklamalarla” kuruma zarar vermekle suçladı. Deutschlandfunk’un haftanın röportajı programına konuşan Haldenwang, “Her zaman bu tür (aşırı sağcı) şeylerle ilişkilendiriliyoruz” dedi. 2018’den bu yana iç istihbaratın başında olan Haldenwang, Maassen’in “Çok radikal ifadelerle ortaya çıktığını, bunların aşırı sağ kanattan benzer şekilde algılayabilecek ifadeler” olduğunu söyledi. Haldenwang ayrıca Anayasayı Koruma Dairesi’ne göre, iklim koruma hareketi ‘Last Generation’ın hâlâ Almanya’nın temel demokratik düzenini tehdit etmediğini söyledi. Haldenwang, aşırı sol grupların grubu etkilemeye yönelik girişimleri olduğunu belirtirken, ancak, “Özgür demokratik temel düzene yönelik bir tehdit olduğuna dair henüz yeterli emare bulunmamaktadır” dedi.

BAKMADAN GEÇME!