Merkel resti çekti: Ne aşı var, ne ilaç! Herkes uyanık olmalı

Güncelleme Tarihi:

Merkel resti çekti: Ne aşı var, ne ilaç Herkes uyanık olmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2020 10:04

Korona krizine karşı önlemlerde Başbakan Merkel ile eyalet başbakanları arasında kavga patladı. Merkel, ayrı baş çekmek isteyen eyaletleri uyardı ve “Temel sorularda uyumlu olmak zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da korona önlemlerinin nasıl ve ne zamana kadar devam edeceği üzerine federal hükümetle eyaletler arasında kavga yaşanıyor. Koronavirüs vakalarının düşük olduğu eyaletler normal hayata dönmek istiyor. Ancak federal hükümet ve korona vakalarının yüksek olduğu eyaletler önlemlerin hızla açılmasına karşı.
Thüringen Eyaleti’nin Sol Partili Başbakanı Bodo Ramelow’un 6 Haziran’da sona erecek olan korona önlemlerinin devamına ihtiyaçları olmadığını açıklaması önlemler üzerine kavgayı daha da alevlendirdi. Kriz modundan çıkmak istediklerini belirten Ramelow, özellikle sosyal teması en fazla 10 kişiyle sınırlayan kısıtlamaya karşı çıktı ve insanların evinde kaç kişiyi özel ağırladığı sorusunun devleti ilgilendirmeyeceğini, bunu insanın kendi sorumluluğuna bırakmak gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

MERKEL PAYLADI
Doğu eyalet başbakanlarıyla telekonferanslı görüşme yapan Başbakan Merkel, eyaletlerin ayrı baş çekmesine karşı uyardı ve Bodo Ramelow’u payladı. Konferans sonrası bir basın toplantısı düzenleyen Merkel, Ramelow’a atfen “Açık konuşayım, bu mesaj iki anlamlı. Kimse insanların özel konutuna burnunu sokmak istemiyor. Bu tamamen yanlış bir soru. İnsanların, eğer dar bir mekanda parti yapıyorlarsa, dikkat edin diye de dikkatinin çekilmesi gerekiyor. Kimse yalnız yaşamıyor. Bundan etkilenecek başka insanlar var” diye konuştu.

ORTAK KURALLAR LAZIM
Başbakan Merkel eyaletlerin kendi yetki çerçevesi içinde çalışmasına diyecek bir sözü olmadığını belirtti ve “Ancak bu bizim ortak koruma önlemlerimiz olmayacağı anlamına gelmez. Bizim temel sorularda uyum sağlamamız önemli” diyerek, eyalet başbakanlarına koronaya karşı temel önlemlerde ortak hareket etmek zorunda oldukları uyarısında bulundu. Merkel bu önlemleri 1.5 metre sosyal mesafe, kamu taşıma araçları ve kapalı alanlarda maske şartı ve yüzbin nüfusa son 7 günde 50 vaka sınırı olarak saydı. Bazı eyaletlerin bu üst sınırı 35 vaka olarak belirlediklerini kaydeden Merkel, üst sınırın aşılması durumunda sıkı tedbirlere geri dönülmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

HEMEN GEVŞEMEK YOK
Almanya’da federal hükümetle eyaletlerin krizde ortak çalışmasının krize karşı şimdiye kadarki başarıda ağırlıklı katkısı olduğunu belirten Merkel, korona vakalarının düşmesiyle hemen gevşememek gerektiğini kaydetti. İkinci bir dalgaya düşme tehlikesinin halen var olduğu uyarısında bulunan Merkel şöyle dedi: “Biz halen pandeminin başındayız. Ne aşı var ne ilaç. Düşük vaka sayısında bile şunu açıkça söylememiz gerek. Pandemiyi iyi kontrol ediyoruz. Ama pandemi gitmedi, halen duruyor. İtina ve uyanıklık bu durumda azalmamalı, artmalı. Herkes pandeminin başında olduğu gibi katkıyı devam ettirmeli ki, biz bu yolda devam edebilelim.”

 

BAKMADAN GEÇME!