Merkel: DİTİB kararı siyasi değil

Güncelleme Tarihi:

Merkel: DİTİB kararı siyasi değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2018 17:55

Almanya Başbakanı Merkel, milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı. Kendisinin istihbarat tarafından izlenmesi girişimlerine karşı çıkan aşırı sağcı AfD, istihbaratın DİTİB’i izlemekten neden vazgeçtiğini sordu. Merkel ise bu soruya, “Bu siyasi bir karar değil” diyerek cevap verdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Angela Merkel, bir saat boyunca İngiltere’nin AB’den çıkmasından Suriye’de iç barışa, Fransa’daki olaylardan DİTİB’e varıncaya kadar milletvekillerinin sağlı sollu sorularını yanıtladı. Düzenli bir Brexit sağlanacağı konusunda iyimser olduğunu belirten Başbakan Merkel, İstanbul zirvesinden sonra Suriye’de iç barışın sağlanması yönünde bazı adımlar atıldığını söyledi. Bir anayasa komisyonunun kurulması için çalışmalar yapıldığını söyleyen Merkel, bunun ağır yürüdüğünü, ancak yıl sonuna kadar anayasa komisyonunun kurulacağı haberini de aldığını vurguladı. Merkel, “Bu çok büyük bir adım olur” dedi.

‘İŞ BİRLİĞİ YAPIYORUZ’
Aşırı sağcı AfD milletvekili Martin Hess, Başbakan Merkel’e Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) istihbarat tarafından takibinden neden vazgeçildiğini sordu. Başbakan Merkel, bu soruya şöyle cevap verdi: “Kimin, ne zaman ve hangi ölçüde takip edileceğine güvenlik birimleri karar verir. Bu siyasi bir karar değil. DİTİB’de bizi endişelendiren bazı gelişmeler olduğunda biz bunu açıkça gündeme getiriyoruz. Biz aynı zamanda çok sayıda DİTİB temsilcisiyle iş birliği yapıyoruz. Türkiye’yle de konuşmak zorundayız. Çünkü DİTİB Türkiye’ye ve Diyanete bağlı. İçişleri Bakanı İslam Konferansı’nda adım adım bağımsızlığa ulaşılmasını hedef koydu. Bizim imam eğitimine ihtiyacımız var. Bu, bizi daha bağımsız kılacak.”

BAKMADAN GEÇME!