Meclis’te aşırı sağ depremi! ‘Katı kurallar getirelim’

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te aşırı sağ depremi ‘Katı kurallar getirelim’
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2024 11:29

Federal İçişleri Bakanı Faeser, Almanya’da Federal Meclis’te çok sayıda aşırı sağcının görev aldığının ortaya çıkmasından sonra daha katı kurallar devreye sokulmasını istedi. Ancak bu kuralların parlamento tarafından kabul edilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

BAVYERA Radyosu tarafından yapılan bir araştırmada, 78 AfD milletvekilinin Federal Meclis’e ait binalardaki bürolarında aralarında Kimlik Hareketi, Yeni Sağcılar ve Neonazilerin de bulunduğu Federal Anayasa Koruma Teşkilatı’nın raporlarında isimleri yer alan 100’den fazla aşırı sağcının çalıştığı saptandı. Bunun üzerine Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), milletvekillerinin ve parlamento grubu personelinin istihdamı konusunda daha sıkı kurallar getirilmesi çağrısında bulundu. Rheinische Post gazetesine konuşan Faeser, “Federal Meclis kendi kurallarını gözden geçirebilir ve bunları sıkılaştırmayı tartışabilir. Biz savunmacı bir demokrasiyiz ve onu düşmanlarından korumak için tüm mekanizmaları kullanmalıyız. Aşırı sağcı ağların Federal Meclis’e kadar uzanması tüm demokratları endişelendirmelidir” dedi. Ancak, kuvvetler ayrılığı nedeniyle hükümetin bu tür durumlarda hiçbir yetkisi bulunmuyor. Düzenlemeyi sadece parlamento kendiliğinden uygulayabilir. İçişleri Bakanı Faeser sadece ‘Anayasa’ya sıkı sıkıya bağlı’ kişilerin hükümette ve resmi makamlarda çalışmasına izin verilmesi gerektiğine işaret etti. Aşırılık yanlılarının demokratik devleti içeriden sabote edememesi için disiplin yasasının sıkılaştırılmasını isteyen Faeser “AfD’nin aşırı sağcı ağlara katılımı daha fazla incelenmelidir. Giderek daha güçlü bağlantılar gün ışığına çıkıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘GENİŞ KAPSAMLI DÜZENLEME ŞART’
SPD Parlamento Genel Sekreteri Katja Mast, olayın ortaya çıkmasını ‘şok edici’ olarak nitelendirdi. Mast, Redaktionsnetzwerk Deutschland’a (RND) verdiği demeçte “AfD’nin gerçek Nazileri ve aşırı sağcıları istihdam etmesine şaşırmadım, ancak boyutları korktuğumdan çok daha büyük. AfD kasıtlı olarak demokrasinin altını oymaya çalışıyor” dedi. Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas (SPD) da parlamentoyu korumak için yeni yasal kurallar önerdi. Tagesspiegel gazetesine konuşan Bas, “Bu konuyu zaten düşündük. Eğer aşırılık yanlılarının Federal Meclis’e girip çıkmaları engellenmek isteniyorsa, o zaman daha geniş kapsamlı düzenlemeler düşünülmelidir” dedi. Ancak ani tepkilere ve kötü hazırlanmış acele düzenlemelere karşı uyarıda bulunan Baerbel Bas, ayrıca, parlamento grupları tarafından desteklenmesi gereken ‘yetkilerin özgürce kullanılmasına yönelik olası kısıtlamalar’ olabileceğini de gündeme getirdi.

BAKMADAN GEÇME!