‘MainWeltmusik’

Güncelleme Tarihi:

‘MainWeltmusik’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2023 12:03

Sınır tanımayan şarkılarıyla halklar ve kültürler arasında bağlar kuran Uluslararası MainWeltmusik Festivali’ne bu yıl altı ülkeden sanatçılar katılıyor. “Dayanışma ve dostluğun festivali!” sloganıyla kendisini bütünleştiren etkinliği düzenleyenler, bunu hepimizin bitmeyen hayallerimize ve onları paylaşanlara adıyor. Hessen eyalet hükümeti, Offenbach ve Frankfurt belediyelerinin kültür kurumlarının da desteklediği festivalin sponsorları arasında Hürriyet de yer alıyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da göçmen kökenli sivil toplum örgütleri tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen ve artık gelenekselleşen müzik festivallerinden olan ‘MainWeltmusik Festivali’ için geriye sayım başladı. 9-10 Eylül tarihlerinde Frankfurt yakınlarındaki Offenbach’ta dokuzuncu kez gerçekleştirilecek iki günlük festivale, Almanya, Türkiye, Yunanistan, Ukrayna, Polonya ve Suriye’den müzisyenler katılacak. Halkların kardeşliği ve dayanışmasına adanan etkinliklere, özellikle Almanya’da yaşayan Türkiye ve Yunanistan kökenli müzisyenlerin konserleriyle ortak sunumları damgasını vuracak. Şimdiye kadar 50 ülkeden 250’nin üzerinde sanatçının müzik ve danslarını sunduğu, her festivalin sonunda ‘çok uluslu, çok kültürlü bir grup’ olarak hep birlikte sahneye çıkma şansı bulduğu, hep birlikte Pir Sultan Abdal’ın eseri ‘Dostum Dostum’u seslendirdikleri festival, tanınmış şarkıcı ve besteci Hasan Yükselir’in her yıl daha da zenginleştirdiği konseptlere dayanıyor.

‘MainWeltmusik’

‘MainWeltmusik’

‘MainWeltmusik’
YÜKSELİR DE SAHNEYE ÇIKACAK
Yükselir’in Genel Sanat Yönetmenliği’ni yürüttüğü festival, öncekilerde olduğu gibi Hessen Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi, Enerji, Ulaştırma, İmar-İskan Bakanı Tarek Al-Wazir (Yeşiller) ile Offenbach Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Felix Schwenke’nin (SPD) himayesinde. Uzun süredir Main Nehri kıyısındaki tarihi Büsing Sarayı’nın ev sahipliğini üstlendiği iki gün sürecek olan etkinlikler, Hessen Bilim ve Sanat Bakanlığı, Frankfurt Rhein-Main Bölgesi Kültür Fonu ile Offenbach kentinin tanıtım ve kültürle ilgili dairelerinin ve çeşitli özel kurumların destekleriyle gerçekleştirilecek. Yönetimini üstlendiği festivalde kendisi de sahneye çıkarak bizzat Anadolu Halk Müziği’nden türküleri yorumlayacak, başta Nazım Hikmet olmak üzere çağdaş şairlerimizin eserlerinden yaptığı bestelerini seslendirerek olan Hasan Yükselir, içine Frankfurt ve Offenbach’ı da alan Rhein Main Bölgesi’ndeki kültür etkinliklerinin bir parçası haline gelen ‘MainWeltmusik’i şöyle değerlendiriyor:

Haberin Devamı

DİL, DİN, MİLLİYET FARKI GÖZETMEKSİZİN
“UNESCO kültür kavramını ‘En geniş anlamıyla kültür, bir toplumu veya sosyal grubu karakterize eden eşsiz manevi, maddi, entelektüel ve duygusal yönlerin bütünü olarak düşünülebilir’ diyerek tanımlıyor. Sadece sanat ve edebiyatı değil, aynı zamanda yaşam biçimlerini, temel insan haklarını, değer sistemlerini, gelenekleri ve inançları da içerir. Bu tanımdan yola çıkan ‘Uluslararası MainWeltmusik Festivali’, kuruluşundan bu yana bu bakış açısının laboratuvarı olmuş ve tüm ülkelerden dans ve müzik gruplarını bir araya getirmiştir. MainWeltmusik Festivali, kendisini, dil, din ve milliyet farkı gözetmeksizin dünyanın dört bir yanından gelen üst düzey sanatçılar arasında kültürlerarası alışverişe ve kültürlerarası işbirliğine, dolayısıyla kardeşçe birlikteliğe bir katkı olarak görmektedir. Mevcut durumu daha iyi bir hale getirmek ancak birlikte mümkün olabilir. Dolayısıyla, bu zor durumda kültürel yaşamı, çeşitliliği ve yaratıcı sanatçıları desteklemeye devam etmek ve sizlerin de desteğiyle festivalimizi Rhein-Main Bölgesi’ndeki kültürel etkinliklerin sabit bir bileşeni haline getirmek, Almanya, Hessen ve tabii ki bizler için de çok önemlidir...”

‘MainWeltmusik’

‘MainWeltmusik’

‘MainWeltmusik’
SINIRLARI ORTADAN
KALDIRAN FESTİVAL
FESTİVAL, Yükselir ve arkadaşları tarafından 1996 yılında kurulan kültür ve sanat derneği ‘Su Arts’ tarafından düzenleniyor. Dernek adına yapılan açıklama ise şöyle denildi: “Uluslararası ‘MainWeltmusik Festivali’, sanat, kültür ve müziğin sonsuz gücü, sınırların aşıldığı, barış, dayanışma ve dostluk şarkılarının söylendiği bir festival. Dil, din ve milliyet ayırımı yapmadan, alanında başarılı sanatçılara kendi kültürlerini tanıtma imkânı sunuyor. Farklı müzik geleneklerinin yarattığı zenginliğin uyandırdığı heyecan ve coşku, toplumumuzun kardeşçe birlikteliğine değerli bir katkı sağlar. Konuşma dilinin aksine, müzik dünyası anlayış için bir engel tanımaz. Sınırları ortadan kaldırır. Dünyanın tek ortak dili müziktir. İki gün boyunca, her gün yaklaşık beş saat sürecek bir müzikal yolculuk.

Haberin Devamı

RUHUMUZU DİNLENDİRECEĞİZ
Festivalin ilk günü halkların kardeşliği ve dayanışmasına adanmıştır. Almanya’dan ‘Die Grenzgaenger’ ve ardından onlarla birlikte, Yunanistan’dan Jannis Karis, Suriye’den Syriab, Polonya’dan Dikanda, Türkiye’den Vural Güler, Hasan Yükselir’in ekibinden oluşan festival orkestrası kendilerine özgü müzik gelenekleriyle sınırların ortadan kalktığı, barış, umut, dayanışma ve uluslararası dostluk şarkılarının söylendiği bir müzik ziyafeti sunacaklar. Derya Türkan ve Sokrates Sinopoulos’un İstanbul’dan Mektup Projesi’nde geleneksel Türk ve Yunan müziğinin ortak değerlerinin birleşimleriyle İstanbul’da yüzyıllardır birlikte yaşayan Rum ve Türk kültür hazinesini ve müziklerini keşfedip, Dilek Türkan’ın repertuarlarıyla ruhumuz dinlendireceğiz. Dikanda, eserleriyle yine festivalimizde sıra dışı, güzel ve olağanüstü bir atmosfer yaratacak.

Haberin Devamı

GENÇ MÜZİSYENLER SAHNEDE
İkinci gün Hessen Eyalet Gençlik Caz Orkestrası ile programımıza 12 ila 20 yaş arasındaki en yetenekli genç müzisyenleri bir araya getirerek oluşturulan ve kendi vokal toplulukları da olan (big band) büyük caz orkestrasıyla başlayacağız. Türkiye’den Hasan Yükselir olağanüstü güçlü sesiyle, geleneksel Anadolu Müziği’nin seçkin örneklerini, klasik-batı formunda ve caz versiyonlarında yorumlarken, Yunanistan’dan ‘Omikron’ grubu müzikal vizyonuyla rembetiko, Yunan halk müziğinin en güzel eserlerini seslendirdikten sonra, kapanışı Ukrayna ve Kanada müziği üzerine odaklanan Zaitsa grubu, az bilinen ve hatta unutulmuş halk eserlerine yeniden hayat verecekler.
Bu festival, bitmeyen hayallerinize ve onları paylaşanlara adanmıştır!”

Haberin Devamı

‘MainWeltmusik’
ÇOK ÜST DÜZEY
BİR GELENEK
Festivali destekleyen politikacılar ve kurumlar da destek ve selamlama mesajlarında bu etkinliğin artık ‘gelenekselleşmiş’ olduğunu vurguluyor. Uzun süredir festivale kurumsal destek de veren Kültür Fonu’nun (Kulturfonds Frankfurt RheinMain) Genel Müdürü Karin Wolff de mesajında buna işaret ediyor. 1999-2008 yılları arasında Hessen Eyaleti Kültür Bakanı olarak görev yapan Wolff’ün mesajı şöyle: “Suriye, Yunanistan, Ukrayna, Almanya, Polonya ve elbette Türkiye’den müzik ‘Büsing Sarayı’nda bir araya geliyor. Hatta bir de bir Yunan-Türk grubunu bile görüp, dinlememek mümkün. İnsanların kafalarındaki sınırları aşan ilk dilin müzik olduğu bir kez daha ortada.
Su Arts Derneği, MainWeltmusik Festivali’yle birlikte farklı müzik tarzlarını ve insanları bir kez daha aynı sahnede buluşturarak izleyiciyi güzel bir etkinlikle memnun etmekle kalmayıp, onların kültürel çeşitliliklere ilgisini ve beğenisini kazanmayı da başarıyor. Eğer bir şey on yıldır mevcutsa ve hatta büyük usta Giora Feidmann’ı Offenbach’a çekmeyi başarmışsa, artık gerçekten çok üst düzeyde bir gelenekten söz edebiliriz. Kültür Fonu olarak daha önce olduğu gibi bu festivali destekliyor, organizatörlere ve izleyicilere başarılar ve iyi eğlenceler diliyoruz.”
‘MainWeltmusik’

‘MainWeltmusik’

‘MainWeltmusik’

‘MainWeltmusik’

‘MainWeltmusik’

‘MainWeltmusik’

‘MainWeltmusik’

Giriş saati: 18.30
Başlangıç saati: 19.00
Adres: Sheraton Hotel Offenbach- Jacques Offenbach Konser Salonu,
Am Buesing Palais,
Berliner Str. 111,
63065 Offenbach am Main

SANATÇILAR / 9 EYLÜL CUMARTESİ
Die Grenzaenger (Almanya)
Dikanda (Polonya)
Letter From Istanbul & Dilek Türkan (Yunanistan&Türkiye)
Syriab (Suriye)
Jannis Karis (Almanya’da yaşayan Yunanistan kökenli sanatçı)
Vural Güler (Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli sanatçı)
Hasan Yükselir (Türkiye)

SANATÇILAR / 10 EYLÜL PAZAR
Zaitsa (Ukrayna)
Omikron (Yunanistan-Almanya)
Hessen Gençlik Caz Orkestrası (Almanya)
Hasan Yükselir (Türkiye)
Vural Güler

Haberin Devamı

Bilet:
Festivalin biletleri, bilinen tüm bilet acentelerinden veya organizatörden temin edilebilir.
İrtibat: 0163-3606068
Online biletler:
https://www.adticket.de/MainWeltmusik-Festival.html
Rezervasyon:
https://www.reservix.de/tickets-mainweltmusik-festival/t12105
Web Sitesi / Sosyal Medya:
www.mainweltmusikfestival.de
www.facebook.com/mainweltmusikfestival
www.instagram.com/mainweltmusikfestival/
Organizasyon:
Su Arts e.V.
e-mail: mainweltmusikfestival@gmail.com

‘MainWeltmusik’

 

BAKMADAN GEÇME!