‘Made in Germany’ çöküyor mu

Güncelleme Tarihi:

‘Made in Germany’ çöküyor mu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 11:45

Dünya genelinde üstün kalitesiyle bilinen ve ‘Made in Germany’ (Alman malı) etiketi altında tüketiciye güven veren ürünler, son yıllarda sistematik olarak ününü kaybetmeye başladı. Alman markalarının piyasadan yavaş yavaş kaybolması ve yerini Çin ile ABD ürünlerinin alması, Almanları tedirgin etmeye başladı.

Haberin Devamı

ALMAN telekomünikasyon şirketi Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Timotheus Höttges, refah düzeyindeki artışın Almanları rahatlattığını ve her şeye tepeden bakıldığı için ‘Made in Germany’nin çöküşte olduğunu söyledi. Yunanistan’ın bile dijitalleşmede Almanya’dan daha önde olduğunu belirten Höttges, son dönemlerde Almanya’daki havaalanlarında yaşanan sıkıntılara işaret ederek, “Buna benzer şeyler diğer ülkelerde görülmedi” dedi. Augsburger Allgemeine gazetesine verdiği demecinde Almanya’da büyük projelerin artık doğru dürüst sonlandırılmadığını da belirten Höttges, pandemi nedeniyle diğer birçok işletmede olduğu gibi Telekom’da da ‘home office’ (evden çalışma) uygulaması nedeniyle işyerlerinde ‘canlılık kaybı’ yaşandığına dikkat çekti.

‘Made in Germany’ çöküyor mu
Timotheus Höttges

Haberin Devamı

Bu durumun tedirginlik yarattığını, ancak artık bundan tam da vazgeçilemeyeceğini ifade eden Höttges, “Ben çalışanlara bürolarına dönme çağrısında bulunuyorum. Bizim kişisel ilişkilere ve diyaloglara ihtiyacımız var. Özellikle yeni işe başlayanların monitör başında çalışmaktan ziyade kişisel ilişkilere ihtiyaçları var” dedi. 20 binden fazla Telekom çalışanının her gün dışarıda müşterilere hizmet verdiğini belirten Höttges, “Onların evden çalışma şansı yok” diye konuştu.

‘Made in Germany’ çöküyor mu
Christian Miele

MARKALARIMIZ ÇÖKÜŞTE
‘Start-Up Birliği’ yöneticilerinden Christian Miele de bu gidişle ‘Made in Germany’nin ciddi bir değer kaybına uğrayarak ‘yan ürün’ haline geleceğine dikkati çekti. Miele, “Bizim markalarımız çöküşte” dedi. Alman markalarına güven ve ilginin azalması nedeniyle borsada işlem gören Alman şirketlerin değerinin 2009 yılından beri yarı yarıya düştüğü de ortaya çıktı. Çin ve ABD şirketleri ilk sıraları paylaşırken, borsada işlem gören en büyük 100 şirket arasında sadece Alman gaz şirketi Linde’nin bulunduğu, onun merkezinin de Almanya’da değil, İrlanda’nın başkenti Dublin’de olduğu belirtildi.

‘Made in Germany’ çöküyor mu
Angela Merkel

Haberin Devamı

SORUMLUSU MERKEL Mİ?
Alman ürünlerine de talebin giderek azaldığına da dikkat çekildi. Federal İstatistik Dairesi, yalnız Çin ve ABD’ye ihracatta temmuz ayında yüzde 7.6 düşüş olduğunu açıkladı. Öte yandan dijitalleşmeye zamanında geçilmediği için Almanya’da ciddi sıkıntılar yaşanacağına işaret edilirken, enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle birçok yerli ve yabancı şirketin üretimlerini başka ülkelere kaydırması bekleniyor. Böyle bir durumda Almanya’da ciddi işyeri kaybı yaşanacağı belirtildi. Bazı ekonomi uzmanları bu olumsuz gelişmelerden Almanya’da 16 yıl iktidarda kalan CDU’lu Başbakan Angela Merkel’i sorumlu tutarken, “Almanya’yı zor bir dönem bekliyor” uyarısında bulunuyor.

‘Made in Germany’ çöküyor mu
Wolfgang Grupp

Haberin Devamı

BÜROKRATİK ENGEL ÇOK
Almanya’nın önde gelen tekstil fabrikası ‘Trigema’nın sahibi Wolfgang Grupp ise Alman makamların çıkardığı bürokratik zorluklardan yakındı. 80 yaşındaki Grupp, “Alman makamlar o kadar fazla şey istiyor ki, yeni işyerleri yaratmak ve refah düzeyini korumak her geçen gün zorlaşıyor” dedi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!