Ludwigshafen’a 16 yıl sonra yeni soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Ludwigshafen’a 16 yıl sonra yeni soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2024 18:59

Almanya’da 3 Şubat 2008’de 5’i çocuk 9 Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği Ludwigshafen yangınının kundaklama olabileceği ihtimali üzerine yeniden soruşturma başlatıldı.

Haberin Devamı

SWR’nin haberine göre soruşturma, Türkiye’de bir cezaevinde yatan iki mahkûm arasındaki konuşmaya dayanılarak başlatıldı. Mahkûmlardan birinin, diğer mahkûma konuşma esnasında 15 yıl önce Ludwigshafen kentinde 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangını kendisinin çıkarttığını söylediği iddia ediliyor. Peki olay Alman makamına nasıl ulaştı? SWR televizyonunun konuyla ilgili hazırladığı ‘Feuerkinder-Ateşin Çocukları’ adlı belgeseli izleyen bir kişinin SWR ile temasa geçtiği kaydedildi. Bu kişi, iki mahkûm arasında yangın hakkındaki konuşmayı televizyon yetkilisine anlattı. SWR redaksiyonu da mahkûmun bu anlattıklarını Alman savcılığına bildirdi. Savcılığın da bu bilgi üzerine yeniden soruşturma başlattığı kaydedildi. Başsavcı Hubert Ströber soruşturmayı doğruladı. Ancak mahkûmun açıklamaları doğrultusunda soruşturmaların yangın felaketiyle ilgili cevaplanmamış soruları yanıtlayıp yanıtlayamayacağı henüz belli değil.

Ludwigshafen’a 16 yıl sonra yeni soruşturma
TÜRKİYE’DEN EKİP GELMİŞTİ
Frankenthal Savcılığı, yangının çıkış nedenine ilişkin soruşturmayı 2008 sonbaharında resmi olarak sonlandırdı. Yangının mahzende başladığı ancak kesin nedeninin bilinmediğini belirtilmişti. Soruşturma ekibi yangının ihmal sonucu olabileceğini, belki yanan bir sigaradan çıktığından şüphelenildiğini kaydetmişti. Olayın arkasında ırkçı saldırı olduğu yönündeki iddialar da uzun süre tartışıldı. Türkiye’den gönderilen bir uzman itfaiye ekibi de Alman itfaiye ekibiyle birlikte yangının çıkış nedeni için araştırmalara katılmıştı. Hatta o dönemde Başbakan olarak görev alan Recep Tayyip Erdoğan da Ludwigshafen’a gelerek yangın yerini ziyaret etmiş ve kurbanların yakınlarıyla görüşmüştü.
Ludwigshafen’a 16 yıl sonra yeni soruşturma
NE OLMUŞTU?
Yangın, 3 Şubat 2008’de, Mannheim ve Ludwigshafen şehirleri tarafından düzenlenen karnaval geçit töreni sırasında Türklerin kaldığı bir binada çıkmıştı. 60 kişinin yaralandığı binada 5’i çocuk 9 kişi hayatını kaybetmişti. İtfaiye görevlileri 26 saat süren çalışma sonunda yangını söndürülebilmişti. Yangına birçok Alman ve Türk politikacı tarafından tepki gösterilmişti.
Ludwigshafen’a 16 yıl sonra yeni soruşturma

Ludwigshafen’a 16 yıl sonra yeni soruşturma


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!