Lindner’in Çin ziyareti G7 sonrasına kaldı

Güncelleme Tarihi:

Lindner’in Çin ziyareti G7 sonrasına kaldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2023 10:53

Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’in yapmayı planladığı resmi ziyaret Çin’in başka bir tarih önermesi üzerine iptal edilirken, Çin Dışişleri Bakanı Kin Gang’ın Berlin’de Alman mevkidaşı Annalena Baerbock’la buluşması kafaları karıştırdı.

Haberin Devamı

ALMANYA Maliye Bakanı Christian Lindner’in, Çin’e yapmayı planladığı resmi ziyaret, Çin tarafının ‘randevu tarihi sıkıntısı’ gerekçesiyle başka bir tarihe ertelenmesini önermesi üzerine iptal edilirken, Berlin’de tepkiyle karşılandı. 19-21 Mayıs tarihlerinde Japonya’nın Hiroşima kentinde yapılacak olan G7 Zirvesi öncesi Pekin’e iniş yaparak, Çin Maliye Bakanı Liu Kun ile görüşmesi haftalar öncesinden saptandığı halde, Çin tarafın buluşmanın başka bir tarihe ertelenmesini önermesi, Almanya’da birtakım spekülasyonlara yol açtı. Çin’in görüşmenin G7 Zirvesi dönüşünde yapılması önerisinin de Lindner tarafından uygun bulunmadığı belirtilirken, Berlin’de “Çin Almanya’ya karşı tavır mı koyuyor?” sorusunu da gündeme getirdi.

ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİYE SAYGISIZLIK
FDP’li Federal Meclis milletvekili ve dış politika uzmanı Frank Müller-Rosentritt, Çin’in bu tutumunun yalnız Federal Maliye Bakanı ve lideri olduğu FDP’ye değil, aynı zamanda özgürlük ve demokrasiye de saygısızca bir hakaret olduğunu söyledi. Müller-Rosentritt, 2019 yılında Hong Kong’u ziyaret ettiği ve FDP’nin Çin’in Tayvan politikasını eleştirdiği için Lindner’in görüşmesinin iptal edildiği görüşünü savunurken, “Şayet bu komünistler bu tür eylemlerle bizi yola getirebileceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Biz Tayvan’ın yanında olmaya ve dünya genelinde özgürlük için ağırlığımızı koymaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Lindner’in Çin ziyareti G7 sonrasına kaldı
BAERBOCK-GANG GÖRÜŞMESİ
FDP’li Federal Bilim ve Araştırma Bakanı Bettina Stark-Watzinger’in mart ayında Tayvan’a yaptığı ziyarete tepki olarak Çin’in Lindner’in ziyaretini iptal etmiş olabileceği de ileri sürüldü. Lindner’in ziyareti ertelenirken, Çin Dışişleri Bakanı Kin Gang Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile görüşmek üzere bugün Berlin’e geldi. Kısa bir süre önce Pekin’de Kin Gang’la bir araya gelen Baerbock’un iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaşın nasıl durdurulabileceği konusunda görüş alışverişinde bulundukları belirtildi.

BAKMADAN GEÇME!