Kabine 2024 bütçesini onayladı

Güncelleme Tarihi:

Kabine 2024 bütçesini onayladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2023 11:40

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner’in hazırladığı, Savunma ve Çalışma Başkanlığı dışında tüm bakanlıklarda tasarruf öngören 2024 yılı bütçe planlaması, tüm tartışmalara rağmen Federal Kabine tarafından onaylandı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Federal Kabine’nin onayladığı bütçe planına göre, 2024 yılı harcamaları için kısıtlamaya giden Maliye Bakanlığı 445.7 milyar Euro ayırdı. Bu rakam 2022’de 481.3 milyar Euro olarak belirlenmişti. Yeni borçlanma miktarı önümüzdeki yıl 16.6 milyar Euro ile sınırlandırıldı. Bu kararla, anayasada öngörülen borç frenine yeniden uyulacak. Kesintilerden özellikle sosyal sektör etkilendi. Alman İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DGB) federal hükümetin bütçe planının yanlış bir sinyal verdiğini açıkladı. Kesintilerin iç talebi ve ekonomik yükselişi doğrudan baskı altına aldığını belirten DGB Yönetim Kurulu üyesi Stefan Körzell, “Mevcut istikrarsız ekonomik durum göz önüne alındığında, bu ekonomi politikası açısından ters etki yaratır” dedi. Vergi Mükellefleri Derneği ise hükümetin borç frenine uyulmasını memnuniyetle karşıladı. Dernek Başkanı Reiner Holznagel, ‘en azından Başbakan Scholz ve Federal Maliye Bakanı Lindner’in gelecek yıldan itibaren anayasaya yeniden uymaya istekli olmalarından’ memnuniyet duyduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kabine 2024 bütçesini onayladı

BAFÖG BURSU DA ETKİLENECEK
Bütçe planına göre çocuk sahibi olan ebeveynlerde yıllık gelir sınırı 300 bin Euro’dan 150 bin Euro’ya indirildi. Buna göre yıllık 150 bin Euro’dan fazla kazanan anne veya babalar, ebeveyn parasından faydalanamayacak. Yaklaşık 60 bin ailenin bundan etkileneceğini belirten Federal Aile Bakanı Lisa Paus plana tepki göstermişti. Yeni bütçe planı eğitim bütçesinde de tasarruf öngörüyor. Buna göre eğitim için 500 milyon Euro daha az bütçe belirlendi. Berlin’de yayınlanan Tagesspiegel gazetesi, üniversite öğrencilerine verilen ‘Bafög’ bursunun da bu durumdan etkilendiğini yazdı. Habere göre, yardımlarda kesinti olmayacak ancak artış da olmayacak. Alman Öğrenci Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Matthias Anbuhl, “Federal hükümetin Bafög vaatleri çökme tehlikesiyle karşı karşıya” dedi. Anbuhl, ‘yaşamak için gerekli Bafög oranları’ ile eğitim desteğinde planlanan yapısal reformun Lindner’in tasarrufuna kurban edileceği eleştirisinde bulundu.

Kabine 2024 bütçesini onayladı

Haberin Devamı

DEMİRYOLU PROJESİ DE ETKİLENİYOR
Yeni bütçe planından Sağlık Bakanlığı da nasibini aldı. Uzun süreli bakım için federal sübvansiyonlarda 1 milyar Euro’luk kesinti yapılacak. Sağlık Bakanı Karl Lauterbach bu tasarruf hedefini tutturabilmek için önümüzdeki yıl uzun süreli bakım fonuna yapılan ödemeleri askıya almayı planlıyor. Bakan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “CDU tarafından tanıtılan ve daha sonrası için para biriktirmesi beklenen bakım sağlama fonu kısmen askıya alınacak” dedi. Ulaştırma Bakanlığı’ndaki tasarruf politikasından Alman Demiryolları’nın da etkileneceği belirtildi. Demiryolu ağının yenilenmesi için şirkete verilecek ödenekte kesinti olacak. Tagesspiegel gazetesi, 46 milyar Euro olarak öngörülen desteğin 20 milyar Euro’ya düşürüleceğini belirtti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!