Lambrecht’in yerine Pistorius

Güncelleme Tarihi:

Lambrecht’in yerine Pistorius
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2023 13:06

Yoğun eleştiriler üzerine istifa eden Federal Savunma Bakanı Christine Lambrecht’in yerine Aşağı Saksonya Eyalet İçişleri Bakanı Boris Pistorius’un getirileceği açıklandı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da yoğun eleştiriler nedeniyle istifa eden Federal Savunma Bakanı Christine Lambrecht’in yerine Aşağı Saksonya eyalet İçişleri Bakanı Boris Pistorius’un getirileceği resmen açıklandı. Başbakan Olaf Scholz, haftalık Der Spiegel dergisi ile Alman Birinci Televizyonu (ARD) ve N-tv’nin başbakanlığa yakın kaynaklara dayanarak verdikleri haberleri doğruladı ve “Boris Pistorius ülkemizin muhteşem politikacılarından biridir. Pistorius, hem deneyimli hem de yıllardır güvenlik politikasının içinde olan, Alman Ordusu’nda dönüşümü gerçekleştirecek yetenekli, büyük kalpli bir politikacıdır” diyerek övgüler yağdırdı. Başbakan Scholz, öğleden sonra atamayla ilgili bir açıklama yaparak “Boris Pistorius’a Federal Savunma Bakanı olması ricasında bulundum. Pistorius, yalnız iyi bir dost ve politikacı değil, aynı zamanda zor görevlerin üstesinden gelecek tecrübeli bir politikacıdır. Güvenlik politikasının içinde ve Alman Ordusu ile yakın ilişkisi olan bir politikacıdır. Böyle zor bir dönemde üstleneceği görevin üstesinden gelecek bir yetiye sahiptir. Askerlerle ve askeri birliklerle çok iyi anlaşıp, uyumlu bir biçimde çalışacağından eminim. Bu görevi kabul ettiği için kendisine teşekkür ediyorum. Ayrıca görevi bırakan Bakan Christine Lambrecht’e de teşekkür ediyorum ve verdiği karara saygı duyuyorum” dedi. Pistorius’un perşembe günü Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den atanma belgesini alıp Federal Meclis’te yemin ettikten sonra görevi devralacağı da açıklandı. Yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius’un cuma günü de Almanya’nın Ramstein kentindeki ABD Hava Üssü’nde NATO’nn Ukrayna’yı destekleme görüşmelerine katılacağı da belirtildi. SPD’li politikacıların yanı sıra hükümet ortağı FDP ve Yeşiller de Boris Pistorius’un atanmasına tam destek verirken, muhalefet partilerinden tepkiler geldi. CDU’lu ve sağ popülist AfD’li bazı politikacılar “Doğru bir tercih değil” açıklamasında bulundular. 

Haberin Devamı

Lambrecht’in yerine Pistorius

Haberin Devamı

 ‘ORDUYU GÜÇLENDİRECEĞİM’
Müstakbel Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius da Hannover’de kameraların önünde atamayla ilgili açıklamalarda bulundu. SPD’li politikacı, “Başbakan Olaf Scholz, kabinede Federal Savunma Bakanlığı’nı üstlenmemi istedi. Böyle bir görevi severek üstlenceğimi söyledim ve kendisine bana duyduğu güvenden dolayı teşekkür ettim. Böyle bir görevin benim için büyük bir onur olduğunu söyledim. Böyle zor bir dönemde bu görevi üstlenmenin ne denli önemli olduğunun bilincindeyim. Görevinden istifa eden Federal Savunma Bakanı Christine Lambrecht’e meydan okumaların yaşandığı bir dönemdeki çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Böyle zor bir dönemde üstlendiğim görevin üstesinden başarılı bir şekilde gelmek için tüm gücümle çalışacağım. Perşembe günü yemin edip göreve başlar başlamaz işime konsantre olacağım. Aşağı Saksonya’da İçişleri Bakanlığı dönemimde insanlarla karşılıklı güven içinde çalıştım. Bunu Alman Ordusu’ndaki personelle de sürdüreceğimden eminim. Ben hep ordunun, askerlerin yanında ve arkasında olacağım. Ben Alman Ordusu’nu güçlendireceğim” dedi. 

Haberin Devamı


Lambrecht’in yerine Pistorius
PISTORIUS KİMDİR?
Boris Pistorius 14 Mart 1960 tarihinde Başbakan Scholz’un memleketi Osnabrück kentinde doğdu. Orta öğrenimden sonra Osnabrück Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Henüz 16 yaşındayken SPD’ye üye olan Pistorius, avukat olarak bir yıl çalıştıktan sonra 1991’de dönemin Aşağı Saksonya İçişleri Bakanı Gerhard Glogowski’nin danışmanlığını üstlendi. 2006-2013 yıllarında da Osnabrück Anakent Belediye Başkanlığı yaptı. 2013 yılında da Aşağı Saksonya eyaleti İçişleri ve Spor Bakanlığı yaptı. 2016 yılından beri Almanya’nın eski Başbakanı Gerhard Schröder’in eski eşi Doris Schröder-Köpf ile sürdürdüğü ilişki 2022 yazında son buldu.

BAKMADAN GEÇME!